E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22497
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Par dalītā īpašuma zemes nomas maksu jāvienojas

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. februārī, 2021
Edvards

Labdien! Ir radies jautājums par tiesībām iegūt īres maksu no dalītā īpašuma. Konkrētajā situācijā zeme pieder vienam īpašniekam, taču ēka – citam. Zemes īpašniekam ir vēlme uzsākt zemes piespiedu nomas attiecības: līdz šim zemes īpašnieks no mājas īpašnieka neko nav prasījis, zemes īpašnieks pats ir maksājis zemes nodokli. Kā tiek uzsāktas un nodibinātas zemes piespiedu nomas attiecības? Pēc kādiem principiem pašlaik ir iepējams noteikt samērīgu piespiedu nomas maksu? Vai ir iespējams atprasīt zemes nodokli par iepriekšējo laika periodu? Paldies!

A
atbild:
15. februārī, 2021
Lidija Dārziņa
LV portāls

Piespiedu nomas tiesiskās attiecības regulē vairāki normatīvie akti, kas paredz atšķirīgus nomas maksas noteikšanas noteikumus atkarībā no tā, par kādu teritoriju (zeme pilsētā vai laukos) un kādām būvēm ir runa.

Ja tā ir piespiedu dalīta īpašuma situācija, kad ēkas īpašnieks lieto citai personai piederošu zemesgabalu, abas puses vienojas par zemes nomas attiecībām brīvprātīgi. Ja nespēj vienoties, ieinteresētā puse var vērsties ar prasības pieteikumu tiesā.

Tas nenozīmē, ka viena puse (zemes īpašnieks) var prasīt nepamatoti augstu zemes nomas maksājumu vai otra puse (ēkas īpašnieks) – maksāt nesamērīgi pieticīgi vai nemaksāt vispār. Civillikuma 2120. pants noteic, ka nomas maksai jābūt patiesai atlīdzībai par lietas lietošanu, tādēļ to nedrīkst nolikt tikai izskata pēc.

Ja nomas attiecības ir privātpersonu starpā, nekustamā īpašuma nodokli par dalītā īpašumā esošu zemi maksā zemes īpašnieks.

Ja vēlaties sākt kārtot zemes nomas attiecības, slēgt līgumu par zemes nomas maksu, jākonsultējas  ar juristu.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas