E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22488
Lasīšanai: 3 minūtes

Vai var atcelt uzturlīdzekļu maksāšanas pienākumu

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. februārī, 2021
Ilze

Labdien! Tēvam ar māti ir rakstiski noslēgta vienošanās, ka bērns (9) pamīšus dzīvo pie katra vecāka. Māte uzstāja, ka tēvam tāpat jāturpina maksāt uzturlīdzekļus 200 eiro mēnesī, ja nepiekrīt, tad vienošanās nebūs. Tēvs piekrita, savukārt māte mutiski solījās turpmāk pilnībā bērnu ar visu nodrošināt (arī dot līdzi apģērbu/apavus). Šobrīd situācija ir tāda, ka māte savu solījumu nepilda, tādēļ tēvam pilnībā viss ir jāpērk pašam. Tas savukārt nostāda gan tēvu, gan bērnu nevienlīdzīgā situācijā, jo tiek “noņemts” nost citām ģimenes vajadzībām: ceļojumiem, izklaidēm, kultūras pasākumiem. Tāpat ļoti bieži bērns pie tēva dzīvo jau 17 dienas mēnesī, nevis 15, kas būtu 50%. Vai tēvam ir tiesības lūgt tiesu atcelt viņam turpmāku uzturlīdzekļu maksāšanu mātei? Vai ir publiski pieejama tiesu prakse par lietām, kad tiesa šādos gadījumos ir atcēlusi uzturlīdzekļa maksāšanas pienākumu? Ir atrastas civillietas, kurās tiesa apmierina atbildētāju un nemaz nevajag uzsākt uzturlīdzekļu maksāšanu, taču mani vairāk interesē uzturlīdzekļu atcelšana.

A
atbild:
15. martā, 2021
Marika Mure
juriste

Vecāku pienākumu uzturēt bērnu nosaka Civillikums. Šā likuma 177. panta trešās daļas izpratnē uztura došana ir ēdiena, apģērba, mājokļa un veselības aprūpes nodrošināšana, bērna kopšana, izglītošana un audzināšana.

Tiesa nevar atcelt personai ar likumu uzliktu pienākumu. Lai gan uzturlīdzekļu apmēra noteikšana un maksājumu pienākuma uzlikšana ir vispārpieņemta tiesu prakse, likumā nav skaidri noteikts, ka tas ir vienīgais bērna uzturēšanas veids, tātad ir diskutabls jautājums, kas atkarīgs no uztura došanas pierādījumu bāzes un spējām sniegt tiesai pārliecinošus argumentus.

Ja persona var pierādīt, ka nodrošina bērnam Civillikuma 177. panta trešajā daļā noteiktās vajadzības, tiesa atsevišķos gadījumos var noteikt citu uzturlīdzekļu došanas veidu un kārtību. Lai to panāktu, jāvēršas tiesā ar attiecīgu prasību.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas