E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22482
Lasīšanai: 2 minūtes
3
3

Datu nodošana darba devējam

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. februārī, 2021
Aleksandra

Labdien! Situācija tāda. Piedalos kursos, kas notiek attālināti ar “Zoom” palīdzību, ierakstot video un audio. Viena no kursu dalībniecēm audioierakstu bez saskaņošanas ar trešajām personām nodeva manam darba devējam, kuram nepatika vairāki mani izteikumi un pieņēmumi par uzņēmumu, par ko man šobrīd tiek pieprasīts paskaidrojums un draud atlaišana. Vai persona, kas nodeva audioierakstu, ir pārkāpusi manu privātumu un Datu aizsardzības likumu?

A
atbild:
16. februārī, 2021

Ja no jums tiek pieprasīti paskaidrojumi par sava viedokļa paušanu tiešsaistes kursos un darba devēja pieprasījums sniegt paskaidrojumus ir saistīts tieši ar to, var secināt, ka jau ir notikusi prettiesiska jūsu personas datu apstrāde (trešās personas ir veikušas jūsu personas datu nodošanu darba devējam). Nedz kursu organizatoriem, nedz arī to dalībniekiem nav tiesību veikt citu personu datu apstrādi (video un audio fiksāciju un šo datu turpmāku apstrādi) bez likumīga mērķa un tiesiska pamata.

Datu apstrādi Latvijā, līdzīgi kā citās Eiropas Savienības dalībvalstīs, reglamentē Vispārīgā datu aizsardzības regula 2016/679

Regulas 5. pantā ir noteikti datu apstrādes pamatprincipi, savukārt 6. pantā apstrādes tiesiskie pamati.

Tādējādi jums nepieciešams, lai darba devējs rakstveidā pamato, ar kādu mērķi ir pieprasījis no jums šādu paskaidrojumu. Pēc minētā paskaidrojuma saņemšanas jums ir jāvēršas Datu valsts inspekcijā ar iesniegumu par prettiesisku jūsu personas datu apstrādi (nodošanu jūsu darba devējam bez tiesiska pamata).

Ja minētajos apstākļos jums būs negatīvas sekas (darba līguma uzteikums vai citas), tad jums būs likumīgas tiesības vērsties pret darba devēju un personu, kas veica datu nodošanu, par zaudējumu un kaitējuma (tostarp morālā kaitējuma) atlīdzināšanu.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas