E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22468
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1
1
1

Darbiniekam jāpilda līgumā noteiktie pienākumi

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. februārī, 2021
Arnolds Viguls

Vai cilvēka reliģiskie uzskati var attaisnot darba pienākumu nepildīšanu? Mātei darbā (internātskolā) radās problēmas, jo viņa nevēlas piedalīties dažu Miķeļdienas pasākumu rīkošanā sakarā ar reliģiskajiem uzskatiem. Tos var uztvert kā pagāniskos rituālus. Runa ir par salmu lelles dedzināšanu. Mammai bija jāizveido lelle un kopā ar kolēģēm jāorganizē sadedzināšana. Sanāca tā, ka šos pienākumus nācās pildīt kolēģei, ar ko viņa ir neapmierināta. Priekšniece arī ir neapmierināta un netieši draud. Nav vienīgais gadījums. Vai šeit ir spēkā darba līguma punkts “darba priekšnieka norādījumu nepildīšana”?

A
atbild:
18. februārī, 2021
Valsts darba inspekcija
Dace Stivriņa, Darba tiesību nodaļas Konsultatīvā centra vadītāja

Darba likuma 28. panta otrā daļa noteic, ka ar darba līgumu darbinieks uzņemas veikt noteiktu darbu, pakļaujoties noteiktai darba kārtībai un darba devēja rīkojumiem, bet darba devējs – maksāt nolīgto darba samaksu un nodrošināt taisnīgus, drošus un veselībai nekaitīgus darba apstākļus.

Kā noteikts Darba likuma 52. panta pirmajā un otrajā daļā, darbiniekam ir pienākums veikt tos darbus, kuri nepieciešami pienācīgam viņa saistības izpildījumam, bet darba devējam ir pienākums nodrošināt tādu darba organizāciju un darba apstākļus, lai darbinieks varētu izpildīt viņam noteikto darbu.

Līdz ar to darbiniekam ir pienākums pildīt darba līgumā nolīgtos darba pienākumus. Ja netiek pildīti darba līgumā nolīgtie darba pienākumi, tad darbinieks pārkāpj darba līgumā nolīgto kārtību.

Jebkuras situācijas, kas izraisa domstarpības starp darbiniekiem un darba devēju, vispirms savstarpēji jāpārrunā, lai rastu izpratni un vienotos par turpmāko rīcību, kas ļautu izvairīties no nesaskaņām.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 86 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas