E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22461
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Pensijas
2
5
2
5

Piešķirot pensiju, tiek vērtēti individuālie dati

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. februārī, 2021
INESE SEDLENIECE

Labdien! Es vēlos iet pensijā ar 2021. gada 8. oktobri. Vai pirmspensijas pēdējā gada darba alga ietekmē pensijas aprēķinu/apmēru? Vai mani 5 mācību gadi Igaunijā tiks iekļauti pensijā, un kas man par tiem maksās, vai ir saziņa ar Igauniju? Esmu skolotāja. Kad man būtu labāk doties pensijā: ar 1. septembri vai 8. oktobri? Kas vēl no manis vajadzīgs pensijas aprēķinam? Paldies!

A
atbild:
25. februārī, 2021
Lidija Dārziņa
LV portāls

Visi jūsu jautājumi ir svarīgi tiesību noteikšanai uz vecuma pensiju un pensijas aprēķināšanā. Pensiju cilvēkam piešķir Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra, pamatojoties uz viņa individuālajiem datiem.

Tiesībām uz pensiju un tās apmēru ir svarīgs apdrošināšanas stāžs, no tā ir atkarīgs, piemēram, kā tiks aprēķināts pensijas sākuma kapitāls.

Būtiska ir konkrēta informācija par mācībām Igaunijā. Piemēram, 2008. gada 1. septembrī stājās spēkā Latvijas Republikas valdības un Igaunijas Republikas valdības līgums par bijušajā PSRS uzkrāto apdrošināšanas periodu ieskaitīšanu, tādējādi novēršot dubultu periodu ieskaitīšanu apdrošināšanas stāžā.

Gatavojoties pieprasīt vecuma pensiju, Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā jāpārliecinās, vai tās rīcībā ir pilnīgi dati par apdrošināšanas (darba) stāža un tam pielīdzinātajiem periodiem līdz 1996. gadam.

Sākotnējo informāciju varat atrast arī pati, pieprasot izziņu ar e-pakalpojumiem portālā latvija.lv.

E-izziņas var iegūt par dažādiem saviem datiem, izmantojot šādus e-pakalpojumus: Informācija par dalību pensiju 2. līmenī; Informācija par reģistrēto darba stāžu līdz 1996. gadam; Informācija par sociālās apdrošināšanas iemaksām un apdrošināšanas periodiem u. c. Pilns saraksts atrodams VSAA tīmekļa vietnē.

Par to, kāda informācija konkrēti no jums būs nepieciešama, jāinteresējas Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā. Saziņai elektroniski varat izmantot e-pastu: konsultacijas@vsaa.gov.lv.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 66 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas