E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22424
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Kāpēc asistentam netiek maksāta slimības nauda

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. februārī, 2021
Sarmīte

Labdien! Vēlos uzzināt, kāpēc skolēnu asistentiem netiek maksāta slimības nauda. Asistējot bērnam, tiek gūtas gan traumas, gan notiek inficēšanās ar respiratorajām slimībām, bet slimot nevar, jo tad paliec bez iztikas līdzekļiem. Arī piemaksas par darbu Covid-19 apstākļos nesaņem. Paldies!

A
atbild:
09. martā, 2021
Lidija Dārziņa
LV portāls

Līgumā ar asistentu ir norādīta asistenta pakalpojuma sniegšanas vieta un laiks, atlīdzība par asistenta pakalpojumu, kā arī samaksas kārtība.

Tas, kādi nodokļi ir iekļauti asistenta darba samaksā, atkarīgs no asistenta nodarbinātības veida (noslēgtā līguma veida) un attiecīgā nodokļu maksāšanas režīma, no kā savukārt atkarīgas arī sociālās garantijas.

Piemēram, ja ir noslēgts uzņēmuma līgums, tas nedod tiesības uz ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu un slimības naudu.

Ar uzņēmuma līgumu saistītos jautājumus regulē Latvijas Republikas Civillikums, darba līguma jautājumus – Darba likums.

Galvenā pazīme, kas nošķir darba tiesiskās attiecības no tiesiskajām attiecībām uzņēmuma līguma ietvaros, ir pakļaušanās darba devēja noteiktajai darba kārtībai un darba devēja norādījumiem darba līguma gadījumā. Uzņēmuma līguma gadījumā tā nav.

Sociālās apdrošināšanas pakalpojumi (slimības u. c. pabalsti) ir atkarīgi no tā, kāda ir cilvēka paša regulārā līdzdalība sociālajā apdrošināšanā, tas ir, iemaksu veikšanā. Protams, ka sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu maksājumi samazina neto atlīdzību.

Asistenta pakalpojuma sniedzējs var būt reģistrējies kā pašnodarbinātais un pats maksāt nodokļus, tostarp valsts sociālās apdrošināšanas obligātās  iemaksas (31,07%), ja atlīdzība ir vismaz 500 eiro mēnesī. Iemaksu pilnā likme ietver apdrošināšanu, kas dod tiesības uz sociālās apdrošināšanas pabalstiem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas