E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22413
Lasīšanai: 4 minūtes
4
4

Parādu piedziņas veidus nosaka kreditors

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. februārī, 2021
Arnis

Labdien! Vai man ir tiesības darba samaksu prasīt pārskaitīt uz sava radinieka bankas kontu? Citas iespējas man nav, mans parāds tika nodots tiesu izpildītājam, kurš nobloķēja bankas kontu un novilka naudu divkāršā apmērā. Kad vērsos pie šī tiesu izpildītāja, viņš teica, ka nekādu naudu neesot saņēmis, nauda vienkārši no konta mistiski pazuda. Viņš draudēja, ka apķīlās visus mana radinieka īpašumus un piedzīs parādu no viņa (lai gan šis parāds jau ir segts). Vai tad tiesu izpildītājs var redzēt mana radinieka mantisko stāvokli un kontu? Esmu dzirdējis, ka, nomaksājot par mani nodokļus un sociālās iemaksas, darba devējs ir tiesīgs darba samaksu veikt skaidrā naudā. Paldies!

A
atbild:
15. februārī, 2021
Zaida Kalniņa
LV portāls

Par parādu piedziņu.

Ja kreditors ir vērsies tiesā un tiesa nolēmusi piedzīt parādu, kreditors vēršas pie tiesu izpildītāja, lai nolēmums tiktu izpildīts. Kreditors ir tas, kas izvēlas parāda piedziņas veidus. Ja kreditors ir noteicis, ka piedziņa ir vēršama pret darba samaksu un arī noguldījumiem kredītiestādē, tad tiesu izpildītājs nosūta darba devējam rīkojumu veikt ieturējumus no darbinieka darba samaksas atbilstoši Civilprocesa likumā noteiktajam apmēram un parādnieka parādsaistību veidam. Darba devējs nav tiesīgs nepildīt tiesu izpildītāja rīkojumu un parādu piedziņu neaprēķināt.

Tieši tāpat arī banka nav tiesīga nepiemērot ieturējumu no parādnieka konta, ja ir saņemts tiesu izpildītāja rīkojums.

Lai šādu situāciju turpmāk novērstu, jums ir normāli jākomunicē ar tiesu izpildītāju un jāsadarbojas. Ir jāvēršas pie tiesu izpildītāja rakstveidā, norādot bankas kontu, kas ir jūsu algas konts. Tādā gadījumā banka neveiks papildu ieturējumu un saglabās jums naudas līdzekļus likumā noteiktajā apmērā – vienas minimālās algas vai ½ no minimālās algas (ja tas ir uzturlīdzekļu parāds) apmērā.

Tiesu izpildītājam nav piekļuves parādnieku vai citu personu bankas kontiem. Kontus pārrauga banka. Banka izpilda tiesu izpildītāja rīkojumus par ieturējumu veikšanu no parādnieku kontiem.

Ja bankas konts ir apķīlāts (bloķēts), parādniekam ir tiesības reizi mēnesī izņemt naudas līdzekļus no bankas konta likumā noteiktajā apmērā iztikas nodrošināšanai.

Par darba samaksas saņemšanas veidu.

Darba likuma 70. pants paredz, ka darba samaksa aprēķināma un izmaksājama skaidrā naudā. Darba devējam ir tiesības izmaksāt darba samaksu bezskaidrā naudā ar pārskaitījumu, ja darbinieks un darba devējs par to ir rakstveidā vienojušies.

Tas nozīmē: jūs ar darba devēju esat vienojušies, ka darba samaksa tiks veikta uz jūsu norādīto bankas kontu, kā arī uzņēmumā ir bezskaidras naudas norēķinu sistēma. Protams, jums ir tiesības iesniegumā norādīt citu bankas kontu, uz kuru pārskaitīt jūsu darba samaksu, tostarp tas var nebūt jūsu konts. Jums arī ir tiesības rakstveidā lūgt izmaksāt darba samaksu skaidrā naudā. Tomēr darba devējam situācijā, kad viņš ir saņēmis tiesu izpildītāja rīkojumu par parāda piedziņu no jūsu darba samaksas, nav tiesību neveikt šo ieturējumu.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas