E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22401
Lasīšanai: 3 minūtes

Akcionāra tiesības

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. februārī, 2021
Arno

Biju kādas SIA akcionārs, man piederēja noteikta daļa akciju šajā uzņēmumā. Diemžēl valde sasauca akcionāru sēdi un ar vairākumu nobalsoja pret manu dalību visās akcionāru sēdēs, tāpat liedza arī pieeju visai finanšu informācijai. Tika izteikti draudi, ka man jāatdod savas akcijas par nominālvērtību. Es atteicos. Valde ierosināja pret mani prasību tiesā par soda naudas piedziņu, jo es it kā nepildot saistības. Es šo tiesu uzvarēju visās instancēs. Vai un kādas man ir tiesības prasīt atjaunot sevi dalībai akcionāru sapulcēs, ja es diemžēl nebiju pārsūdzējis sākotnējo lēmumu, kad viņi lēma par manis izslēgšanu? Kā man pareizi rīkoties, lai es pilnvērtīgi varētu piedalīties akcionāru sēdēs? Paldies!

A
atbild:
08. februārī, 2021

Komerclikuma 267. panta 1. daļa noteic, ka savas tiesības piedalīties sabiedrības pārvaldē akcionāri īsteno akcionāru sapulcē. Akcionāru sapulces kompetence (par ko ir tiesības lemt akcionāriem) ir noteikta Komerclikuma 268. pantā. Minētajā pantā valdes kompetencē nav noteiktas tiesības – mazākuma akcionāriem noteikt aizliegumu piedalīties akcionāru sapulcēs. Līdz ar to lietā nav skaidrs, ko ir pielēmusi akcionāru sapulce un uz kāda pamata jums tiek liegtas iespējas piedalīties akcionāru sapulcēs. Akcionāru sapulces ir sasaucamas Komerclikuma 273. pantā noteiktajā kārtībā.

Akcionāra balsstiesības ir noteiktas Komerclikuma 279. pantā.

Balsstiesību ierobežojumi noteikti Komerclikuma 280. pantā

Akcionāru lēmuma atzīšanu par spēkā neesošu ir pamatojama ar Komerclikuma 286. pantā norādītajiem apstākļiem, prasību par Komerclikuma 286. panta pārkāpumiem tiesā var celt jebkurš akcionārs, ņemot vērā Komerclikuma 287. pantā noteikto.

Termiņš prasības celšanai par akcionāru sapulces lēmuma atzīšanu par spēkā neesošu ir trīs mēneši no dienas, kad persona uzzināja vai kad tai vajadzēja uzzināt par sapulces lēmumu, bet ne ilgāks par gadu no sapulces norises dienas (Komerclikuma 288. panta 1. daļas izpratnē).

Pirms prasības celšanas tiesā rekomendējam jums konsultēties ar juristu vai advokātu, kurš, iepazīstoties ar jūsu konkrētās lietas materiāliem, varēs sniegt detalizētu viedokli.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas