E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22395
Lasīšanai: 2 minūtes

Slimības periodu neiekļauj vidējās izpeļņas aprēķinā

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. februārī, 2021
Aija

Labdien! Vēlos noskaidrot, kāda ir atvaļinājuma apmaksas kārtība pēc ilgstošas slimošanas. Situācija ir šāda: summētais darba laiks, vidēji 140 h mēnesī, slimoju kopš novembra vidus līdz janvāra beigām (15.11–31.01.). Martā vēlos aiziet atvaļinājumā. Kā tiks aprēķināta atvaļinājuma nauda? Kuru mēnešu vidējais aprēķins tiks ņemts vērā? Pēdējo sešu mēnešu laikā biju slimojusi augustā (viens mēnesis). Paldies iepriekš! Līdz šim ir bijusi situācija, ka atvaļinājuma aprēķinam tika piemērots koeficients, un tas tika samazināts proporcionāli attaisnotās prombūtnes laikam.

A
atbild:
18. februārī, 2021
Valsts darba inspekcija
Dace Stivriņa, Darba tiesību nodaļas Konsultatīvā centra vadītāja

Vidējās izpeļņas aprēķināšanas kārtība noteikta Darba likuma 75. pantā.

Darba likuma 75. panta astotā daļa noteic, ka par ikgadējā apmaksātā atvaļinājuma vai apmaksātā papildatvaļinājuma laiku izmaksājamās samaksas summu aprēķina, dienas vai stundas vidējo izpeļņu reizinot ar darba dienu vai stundu skaitu atvaļinājuma laikā.

Atbilstoši Darba likuma 75. panta pirmajai un ceturtajai daļai visos gadījumos, kad darbiniekam saskaņā ar Darba likumu izmaksājama vidējā izpeļņa, tā aprēķināma par pēdējiem sešiem kalendāra mēnešiem no darba algas, no normatīvajos aktos, darba koplīgumā vai darba līgumā noteiktajām piemaksām, kā arī no prēmijām. Dienas vidējo izpeļņu aprēķina, pēdējo sešu kalendāra mēnešu darba samaksas kopsummu dalot ar šajā periodā nostrādāto dienu skaitu.

Nostrādāto dienu skaitā neietilpst pārejošas darbnespējas dienas, atvaļinājuma dienas un dienas, kad darbinieks nav veicis darbu Darba likuma 74. panta pirmajā un sestajā daļā minētajos gadījumos.

Aprēķinot atvaļinājuma naudu, tiks ņemta vērā vidējā izpeļņa no darba samaksas par pēdējiem sešiem mēnešiem, tas ir, par periodu no 2020. gada septembra līdz 2021. gada februārim.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas