E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22388
Lasīšanai: 2 minūtes
3
3

Ceļa servitūta uzturēšana

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. februārī, 2021
ANITA

Ja servitūta ceļš ir aizaudzis un 20 gadus nav lietots, vai drīkstu to atjaunot (izgriezt krūmus, kokus), lai varētu izmantot? Servitūta ceļš ved cauri diviem citu īpašnieku zemesgabaliem, kuri abi ir meži. Kur lai liek izgrieztos kokus, krūmus?

A
atbild:
08. februārī, 2021

Saskaņā ar Civillikuma 1156. pantu ar ceļa servitūtu var piešķirt tiesību: 1) uz kājceļu, 2) uz lopu ceļu un 3) uz braucamo ceļu. Civillikuma 1130. pants nosaka servitūta jēdzienu, t. i., servitūts ir tāda tiesība uz svešu lietu, ar kuru īpašuma tiesība uz to ir lietošanas ziņā aprobežota kādai noteiktai personai vai noteiktam zemesgabalam par labu.

Atkarībā no tā, kā ir izveidots (noteikts) minētais servitūts, arī ir izlietojamas tā tiesības. Ja ceļa servitūts ir nodibināts uz līguma pamata, tad ceļa apsaimniekošanas jautājums un ceļa uzturēšanas kārtība ir aprakstīta šajā līgumā. Ja nav zināms, kā šāds servitūts ir tapis, rekomendējam jums sazināties ar attiecīgo (kalpojošo) zemes īpašuma īpašnieku, lai vienotos par veicamajām darbībām un to rezultātā radušos (plānoto) atkritumu (koki/zari u. c.) utilizācijas kārtību.

Ja ceļa servitūts ir nodibināts par labu jums, jāņem vērā: kam pieder servitūta tiesība, jāizlieto tā taisnprātīgi, iespējami saudzējot cita īpašuma tiesību. Kalpojošā īpašuma īpašnieks nedrīkst likt servitūta lietotājam nekādus šķēršļus.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 45 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas