E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22383
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi
2
2

Vai vecākiem ir tiesības uz nodokļa atvieglojumu, ja bērns studē un gūst ienākumus

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. februārī, 2021
Elizabete

Labdien! Es septembrī grasos sākt studijas augstskolā, bet šobrīd gribu reģistrēties kā pašnodarbinātā persona. Un visus čekus iesniegt VID. Bet, ja reģistrējos kā pašnodarbinātā persona, vai šie atvieglojumi vēl tad skaitās uz tēti vai jau uz mani? Vai tad, ja es esmu pašnodarbinātā, var iesniegt naudu par studijām?

A
atbild:
08. februārī, 2021
Lidija Dārziņa
LV portāls

Viens no vecākiem saglabā tiesības uz nodokļa atvieglojumu par bērnu, kamēr bērns turpina vispārējās, profesionālās, augstākās vai speciālās izglītības iegūšanu, bet ne ilgāk kā līdz 24 gadu vecuma sasniegšanai. Atvieglojumu par apgādībā esošu personu nepiemēro, ja persona pastāvīgi saņem ar nodokli apliekamus ienākumus, kas pārsniedz nodokļa atvieglojuma apmēru (2021. gadā – 250 eiro mēnesī).

Nav īsti saprotams, par kādiem čekiem jūs jautājat. Ja tie ir čeki, kas apliecina izdevumus par jūsu ārstniecību un izglītību, tajā skaitā maksājumus par studijām, tad tos kā attaisnotos izdevumus nodokļa atgūšanai var iesniegt jebkurš ģimenes loceklis, kurš maksājis iedzīvotāju ienākuma nodokli. Par katru ģimenes locekli gadā var atgūt nodokli no 600 eiro gadā.

Pati attaisnotos izdevumus varēsiet deklarēt, ja no saimnieciskās darbības būs maksāts iedzīvotāju ienākuma nodoklis pietiekamā apmērā. No valsts nevar atgūt to, kas valstij nav maksāts.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 58 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas