E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22382
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis
3
3

Kā privatizēt pašvaldības dzīvokli

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. februārī, 2021
Silvija

Kāpēc es nevaru privatizēt man piešķirto domes dzīvokli, bet citi var? Kāpēc lietuvieši var izpirkt Latvijā dzīvokļus? Man ir beztermiņa līgums. Vai nākotnē kāds var nopirkt manu dzīvokli?

A
atbild:
09. februārī, 2021
Inese Helmane
LV portāls

Par pašvaldības dzīvokļa privatizācijas iespējām jums ir jāinteresējas konkrētajā pašvaldībā. Īrēta pašvaldības dzīvokļa iegūšana īpašumā var notikt saskaņā ar Publiskas personas mantas atsavināšanas likumu.

Saskaņā ar Publiskas personas mantas atsavināšanas likuma 4. panta ceturtās daļas 5. punktu atsevišķos gadījumos publiskas personas nekustamā īpašuma atsavināšanu var ierosināt īrnieks vai viņa ģimenes loceklis (vienas mājsaimniecības ietvaros), ja viņš vēlas nopirkt dzīvojamo māju, tās domājamo daļu vai dzīvokļa īpašumu.

Publiskas personas mantas atsavināšanas likuma 45. pants noteic, ka, atsavinot valsts vai pašvaldības viendzīvokļa māju vai dzīvokļa īpašumu, par kuru lietošanu likumā “Par dzīvojamo telpu īri” noteiktajā kārtībā ir noslēgts dzīvojamās telpas īres līgums, to vispirms rakstveidā piedāvā pirkt īrniekam un viņa ģimenes locekļiem.

Ja īrnieks vai viņa ģimenes locekļi mēneša laikā no piedāvājuma saņemšanas dienas nepaziņo par pirmpirkuma tiesību izmantošanu, izīrētu viendzīvokļa māju vai dzīvokli atsavina šādā kārtībā:

  • dzīvokļa īpašumu piedāvā pirkt pārējiem dzīvojamās mājas dzīvokļu īpašniekiem, ja viņi savas pirmpirkuma tiesības ir nodibinājuši savstarpējā līgumā, bet viendzīvokļa māju, kas atrodas uz citas personas zemes gabala, piedāvā pirkt šīs zemes īpašniekam;
  • ja pirmpirkuma tiesīgās personas mēneša laikā neizmanto savas pirmpirkuma tiesības, dzīvokļa īpašumu vai viendzīvokļa māju pārdod atklātā mutiskā izsolē.

Jāpiebilst: ja izīrētu dzīvokli izsolē nopērk trešā persona, atbilstoši likuma “Par dzīvojamo telpu īri” 8. pantam jaunajam īpašniekam ir saistošs iepriekšējā īpašnieka noslēgtais dzīvojamās telpas īres līgums.

Vairāk par dzīvokļa privatizāciju var lasīt LV portāla skaidrojumā “Kā pārpirkt valsts vai pašvaldības dzīvokli”.

Nekustamā īpašuma tirdzniecības jomā valda brīvā tirgus principi, tādēļ dzīvokli var nopirkt arī, piemēram, lietuvieši.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 64 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas