E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22360
Lasīšanai: 3 minūtes

Atsavinot īpašumu, kas iegūts dāvinājuma ceļā, nav nepieciešama laulātā piekrišana

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. februārī, 2021
Marita

Labdien! Nākotnē nāksies pārdot nekustamo īpašumu, kuru man ar parasto dāvinājuma līgumu vēlas uzdāvināt meita (neplānojam ne dāvinājuma uzlikumu, ne apdāvinātā pretpienākuma saistības). Dāvinājumu meita veiks manas laulības laikā, un meita ir mūsu laulības bērns. Vai man būs vajadzīga vīra piekrišana, lai pārdotu īpašumu? Vai man būs jāmaksā kapitāla pieauguma nodoklis? Kā tas tiks aprēķināts? Īpašuma kadastrālā vērtība būtiski atšķiras no tā faktiskās iegādes vērtības (īpašuma vērtība sakarā ar kredītu nomaksāšanu ir daudz lielāka). Nesaprotu, kādu īpašuma vērtību norādīt dāvinājuma līgumā. Vai no uzrādītās īpašuma vērtības būs atkarīgas arī notāra pakalpojuma izmaksas? Īpašumā neesmu deklarēta 12 mēnešus pēc kārtas, un tas nav mans vienīgais īpašums.

A
atbild:
02. martā, 2021

Atsavinot nekustamo īpašumu, kas iegūts dāvinājuma (bezatlīdzības) ceļā, nav nepieciešama laulātā piekrišana. Ja pārdosiet meitas uzdāvināto dzīvokli, tad jūsu vīra piekrišana nebūs nepieciešama. Pamatojoties uz likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 9. panta 35. apakšpunktu, par dāvinājumā no meitas saņemto nekustamo īpašumu jums nebūs jāmaksā iedzīvotāju ienākuma nodoklis.

Zvērināta notāra pakalpojumu izmaksas ir atkarīgas no dāvinājuma līgumā norādītās nekustamā īpašuma vērtības, ja dāvinājuma līgumu izvēlēsieties slēgt notariālā akta formā. Saskaņā ar zvērinātu notāru atlīdzības taksēm darījumos, kuros noteikta darījuma summa, atlīdzību iekasē 0,5% apmērā no darījuma summas bet ne mazāk par 80 EUR (precīza summa jānoskaidro pie zvērināta notāra, jo papildus šai summai, zvērināts notārs iekasē amata atlīdzību par ieskatīšanos publiskajos reģistros, zemesgrāmatu ierakstos, un darījumam tiek piemērots PVN 21% apmērā).

Ienākumi no nekustamā īpašuma atsavināšanas saskaņā ar likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 3. panta 11. apakšpunktu ir ienākumi, par kuriem jāmaksā kapitāla pieauguma nodoklis. Precīzi atbildēt uz jautājumu, vai jums būs jāmaksā kapitāla pieauguma nodoklis, nav iespējams, nezinot konkrētu un izsmeļošu informāciju par darījumu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas