E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22345
Lasīšanai: 5 minūtes
TĒMA: Kultūra
5
5

Autortiesības nav saistītas ar īpašumtiesībām uz materiālo objektu

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. februārī, 2021
Aleksandrs

Labdien! Jautājums par Autortiesību likuma 4. pantā minētajiem aizsargājamajiem darbiem un Kriminālprocesa likuma 125. panta 2. punktā noteikto pienākumu katram mūsu valsts iedzīvotājam patstāvīgi pierādīt autortiesību izmantošanas tiesību iegūšanu vai izcelsmi. Vairākumā pazīstamo un Latvijā izplatīto lietoto preču veikalu (piem., “R.D.A”, “Humana”, “Kilomax” u. c.) dažreiz var iegādāties ne tikai pazīstamu zīmolu drēbes par zemām cenām, bet arī citus autortiesību aizsargātus darbus – oficiālus mūzikas diskus, DVD filmas, dažu datorprogrammu instalācijas diskus, datorspēļu diskus un retro spēļu konsoles (un to spēļu kārtridžus), kolekcijas figūriņas un kartītes, dažu zīmolu rotaļlietas un daudz ko citu interesantu. Patiešām iespaidīgs un daudzveidīgs piedāvāto preču klāsts. No Kriminālprocesa likuma 125. panta 2. punkta izriet, ka tieši parastajam pircējam būs ticami jāizskaidro un jāpierāda savas lietošanas tiesības uz preci, kuru viņš iegādājies lietoto vai labdarības preču veikalā vai krāmu tirgū. Visprecīzākais, kas tiek norādīts lietoto preču veikalu izsniegtajos čekos, ir apzīmējums “lietotas lietas, drēbes, rotaļlietas, lietoti aksesuāri, diski (vai cits)”. Nav nekādas norādes par konkrēto pārdoto preci (nosaukums, precīzs veids, ražotājs un līdzīga informācija). Problēmu pastiprina arī tas, ka pārdevēji pēc pārdošanas jau nevar precizēt preci stingrās atskaites kvītī, jo viņi nevar pēc agrāk izsniegtā čeka identificēt, kas toreiz precīzi tika pārdots, vai arī vienīgais iegādes pierādījums (čeks) ir banāli pilnībā nobālējis no laika. Vai tādi argumenti ir pietiekami “ticami” pierādījumi Kriminālprocesa likuma 125. panta 2. punkta izpratnē, lai mēs varam droši turpināt iepirkties pazīstamos lietoto preču veikalos, krāmu tirgū vai garāžu izpārdošanās (kurās, jāpiebilst, arī čekus vairākums neizsniedz), nekļūstot par potenciālajiem Autortiesību likuma pārkāpējiem? Kā novērst iespējamo problēmu ar jau agrāk iegādātajām iepriekšminētajām preču grupām? Jautājums ir arī par bērnībā saņemtajām dāvanām – mūzikas diskiem, DVD filmām, retro spēļu konsoļu kārtridžiem, dažu pazīstamu zīmolu rotaļlietām un citiem objektiem, kuri ir oficiāli, bet uz kuriem nav saglabājušies pirkuma apliecinošie dokumenti, tāpat arī vairs nav vecāku, kas to varētu apstiprināt. Vai šajā gadījumā bez pirkuma apliecinošā dokumenta nekļūstam par iespējamiem Autortiesību likuma pārkāpējiem?

A
atbild:
09. februārī, 2021
Olga Lauva
juriste

Uz autora radīto darbu (materiālo objektu) īpašumtiesības nepāriet. Ja pircējs veikalā iegādājas, piemēram, disku, DVD filmu vai citu priekšmetu, kuru ir radījis autors, tad autortiesības autoram saglabājas, bet pircējs, iegādājoties disku, nekļūst par autortiesību īpašnieku. Pircējam īpašumtiesības pāriet tikai uz materiālo nesēju, ko viņš var izmantot personiskiem mērķiem.

Autortiesību likuma 4. pants paredz ar likuma aizsargājamos darbus neatkarīgi no izpausmes formas un veida. Savukārt Kriminālprocesa likuma 125. panta otrā daļa paredz pierādījumu, fakta legālo prezumciju, proti, ir uzskatāms par pierādītu, ka persona ir pārkāpusi tiesiskā īpašnieka autortiesības, blakustiesības vai tiesības uz preču zīmi, ja vien tā nespēj ticami izskaidrot vai pamatot šo tiesību iegūšanu vai izcelsmi.

Šo Kriminālprocesa likuma normu šādā izpratnē nav jāsaista ar preci, ko pircējs legāli iegādājas tirdzniecības vietās, jo, kā jau iepriekš minēju, autoram tiesības uz autortiesībām saglabājas, bet pircējam pāriet īpašumtiesības tikai uz materiālo nesēju. Autora tiesības nav saistītas ar īpašumtiesībām uz materiālo objektu, kurā darbs ir izteikts. Autora tiesības uz darbu, kas izteikts kādā materiālā objektā, šķiramas no šā objekta valdījuma. Materiālā objekta (arī darba pirmās fiksācijas eksemplāra) valdījuma pāreja pati par sevi nerada šā darba autora tiesību pāreju (Autortiesību likuma 16. panta trešā daļa). Līdz ar to, iegādājoties tirdzniecības vietās šādu preci legāli, jūs nebūsiet pārkāpis autortiesības.

Savukārt atbildība par autortiesību un blakustiesību pārkāpumiem paredzēta likuma XI nodaļā “Autortiesību un blakustiesību aizsardzība”.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 73 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas