E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22329
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
2
2

Vai piemaksai jāpiemēro nodokļu atvieglojumi

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. februārī, 2021
Dace

Labdien! Esmu medicīnas māsa pie ģimenes ārsta, pašreiz ir aprēķinātas piemaksas par darbu Covid-19 laikā (novembrī). Mums tā ir fiksēta summa, kas aprēķināta atsevišķi neatkarīgi no darba algas. Vai, aprēķinot piemaksas nodokļus, jāņem vērā atvieglojumi par apgādājamajiem? Saņēmu piemaksu, no kuras jau ir atskaitīti nodokļi, bet nav piemēroti atvieglojumi. Man paskaidroja, ka piemaksām tas nav jāņem vērā, bet piemaksa atspoguļosies pie darba algas un tad tiks ņemts vērā atvieglojums. Par novembri paredzētā summa bija 1105,64 eiro (tai skaitā VSAOI 24,09%), mana bruto summa ir 829,23. Nebija piemēroti nodokļu atvieglojumi par apgādājamo. Konsultējos ar grāmatvedi, viņa vēlējās pārskaitīt naudu algas dienā, bet es pieprasīju tagad, jo, ja klāt būs vēl alga, tad šo piemaksu nemaz nejutīšu. Man paskaidroja, ka šī summa vienalga būs klāt pie algas un tad tiks piemēroti atvieglojumi. Ja piemaksa par darbu Covid-19 laikā NVD un mana darba alga tiek aprēķinātas un ieskaitītas atsevišķi (arī no NVD puses), vai tā ir pieliekama klāt pie algas (un tad rēķina nodokļus par vienu kopēju summu), vai tomēr nodokļus aprēķina katrai summai atsevišķi, ieskaitot nodokļu atvieglojumus, un izmaksā tik, cik attiecīgi pienākas alga un piemaksa, jo tās netiek vienlaicīgi aprēķinātas un ieskaitītas?

A
atbild:
05. martā, 2021
Valsts ieņēmumu dienests
Karīna Puriškeviča, Nodokļu pārvaldes Fizisko personu nodokļu daļas galvenā nodokļu inspektore

Medicīnas māsām izmaksātās piemaksas par darbu Covid-19 pandēmijas laikā ir pieskaitāmas darba algai, no kuras jāietur iedzīvotāju ienākuma nodoklis un valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas.

Algas nodokļa maksātāja mēneša apliekamais ienākums ir viņa mēneša ienākums, no kura atskaitīti attaisnotie izdevumi (VSAOI) un atskaitījumi (prognozētais mēneša neapliekamais minimums, atvieglojumi). Atskaitījumus primāri piemēro algota darba ienākumam (pa ienākuma apmēra sliekšņiem). Ja algota darba ienākumu apmērs nav pietiekams, atskaitījumus (ievērojot noteikto kārtību – atskaita ar 20 % likmi) piemēro citam ienākuma veidam pie šī ienākuma izmaksātāja (darba devēja).

Savukārt algas nodokļa ieturēšanu un maksāšanu (pārskaitīšanu budžetā) veic darba devējs, kas nodarbina darbinieku: (nodokļa) maksātāju.

Nodokļu normatīvie akti nereglamentē kārtību (atsevišķā maksājumā vai kopā ar darba algu), kādā darba devējs izmaksā piemaksas par darbu Covid-19. Ja algota darba ienākuma aprēķināšanas un izmaksas datumi pie vairākiem darba devēja ienākumiem (algai un piemaksai) sakrīt vienā mēneša datumā, tad tos summē.

Gada beigās, iesniedzot gada ienākumu deklarāciju, rezumējošā kārtībā piemēro progresīvo nodokļa likmi, attaisnotos izdevumus, tostarp atvieglojumus, precizē gada laikā gūtos ienākumus un aprēķināto nodokli un attiecīgi piemaksā iztrūkstošo nodokļa summu vai saņem atpakaļ nodokļa pārmaksu.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas