E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22321
Lasīšanai: 4 minūtes

Kā atzīt dzīvokli par bezsaimnieka mantu

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. februārī, 2021
Ieinteresētā personā

Kā rīkoties ar bezmantinieka un bezīpašnieka mantu? Noklausījos LV portāla raidierakstu par šo tēmu. Kā ir tad, ja dzīvoklim ir bijis saimnieks, kurš dzīvokli ieguvis no paju sabiedrības? Viņš miris 2004. gadā, mantinieku nav, nodokļi vispār netiek iekasēti, un nav parādu. Pašvaldība gudri norāda, ka viņi nevar būt kreditori, jo parādu pret dzīvokļa īpašnieku viņiem nav, apsaimniekotāja nav, kreditoru pretenzijām nav kur rasties, māja nav pārņemta bilancē no paju sabiedrības. Ko darīt? Kā atzīt dzīvokli par bezsaimnieka mantu? Tas atrodas Krustpils novada administratīvajā teritorijā.

A
atbild:
09. februārī, 2021
Latvijas Zvērinātu notāru padome
Zane Ernštreite, zvērināta notāre

Precīzu atbildi varētu sniegt tad, ja būtu iespējams apskatīt nekustamā īpašuma dokumentus, lai redzētu, kas dokumentos ir norādīts kā dzīvokļa īpašnieks. Dokumenti par īpašuma piederību atrodas pašvaldībā, zemesgrāmatā (tiesā) vai Valsts zemes dienestā.

Ja no dokumentiem izriet, ka dzīvokļa īpašnieks ir jūsu minētā persona, tad lietā ieinteresētās personas var vērsties pie zvērināta notāra, lūdzot izsludināt mantojuma atklāšanos. Mantojuma atklāšanos zvērināts notārs izsludina, ja:

  • mantinieki nav zināmi;
  • nav droši zināms, ka mantojuma tiesību pieteicēji ir vienīgie un tuvākie mantinieki;
  • mantinieki ir zināmi, bet negrib vai nevar pieņemt mantojumu vai izteic vēlēšanos to pieņemt ne citādi kā uz inventāra tiesības pamata;
  • mantiniekiem, testamenta izpildītājiem vai mantojuma aizgādnim nav zināmi uz mantojamo mantu gulošie parādi.

Izsludināt mantojuma atklāšanos var lūgt mantinieks, persona, kurai ir tiesības mantot pēc mantot aicinātā (substitūts, pēcmantinieks), testamenta izpildītājs, mantojuma aizgādnis un personas, kas pieteikušas pretenzijas uz mantojumu kā legatāri vai kreditori.

Ja dzīvoklis atrodas daudzdzīvokļu mājā vai mājā, kurā ir vismaz vēl viens dzīvoklis, tad telpas, kas neietilpst dzīvokļa īpašumā (kāpņu telpa, pagrabs, bēniņi), ir kopīpašums ar pārējiem dzīvokļa īpašniekiem. To kopšana, uzturēšana, remonts, apsaimniekošana ir jāveic par visu kopīpašnieku līdzekļiem, un, ja kāds no kopīpašuma to nedara tā iemesla dēļ, ka ir miris, šādā gadījumā pārējiem kopīpašniekiem rodas tiesības prasīt atlīdzināt viņu veiktos maksājumus.

Kā saprotams no jautājuma, pašvaldība norāda, ka tā nav dzīvokļa saimnieka kreditors, jo parāda par nekustamo īpašumu nav. Ja nav parāda par nekustamo īpašumu, tas varētu nozīmēt, ka šāds nekustamais īpašums netiek aplikts ar nekustamā īpašuma nodokli, un, ja tas netiek aplikts ar nekustamā īpašuma nodokli, tas nozīmē, ka dzīvoklis pieder valstij vai pašvaldībai. Ja tas tā ir, tad šādu īpašumu par bezsaimnieka vai bezmantinieka mantu atzīt nevar.

Ieteiktu lasītājam vēlreiz vērsties pašvaldībā, noskaidrot dzīvokļa piederību, lai pēc tam ar saņemto informāciju dotos pie zvērināta notāra un izvērtētu iespēju lemt par mantojuma lietas uzsākšanu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas