E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22319
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Pensijas

Vai darba gadus Lietuvā ņems vērā, piešķirot Latvijas pensiju

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. februārī, 2021
Andrejs

Esmu Latvijas pilsonis, bet jau divus gadus strādāju Lietuvā. Pilna laika darbs, visi nodokļi tiek maksāti Lietuvā. Ja, piemēram, es tā strādāšu 5 gadus un pēc tam atgriezīšos Latvijā, vai stāžs un visi nodokļi būs pazaudēti? Vai tos var kaut kā pievienot Latvijas pensijai un stāžam? Paldies!

A
atbild:
08. februārī, 2021
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ja apdrošināšanas stāžs vienā Eiropas Savienības dalībvalstī nav pietiekams, lai būtu tiesības uz pensiju, ņem vērā arī apdrošināšanas periodu citā dalībvalstī. Šādi summējot darba stāža gadus, tiek nodrošināts nosacījums par nepieciešamo apdrošināšanas stāžu konkrētā valstī, kuras pensiju pieprasa.

Ja personai tiesības uz Latvijas pensiju rodas, ņemot vērā tikai Latvijas apdrošināšanas periodus, pensiju aprēķina saskaņā ar Latvijas likumu “Par valsts pensijām”.

Ja Latvijas apdrošināšanas periods nav pietiekams, lai rastos tiesības saņemt Latvijas pensiju, tad tiesību noteikšanā ņem vērā arī citu Eiropas Savienības dalībvalstu apdrošināšanas periodus. Taču Latvijas pensiju aprēķina, ņemot vērā tikai Latvijā uzkrāto pensijas kapitālu. Tas nozīmē, ka Lietuvā samaksātās apdrošināšanas iemaksas (kapitālu) pensijai Latvijas pensijas aprēķinā neņems vērā.

Strādājot Latvijā un kādā citā Eiropas Savienības dalībvalstī, ir tiesības pieprasīt pensiju no katras dalībvalsts. Taču tiesības uz pensiju katra dalībvalsts (arī Lietuva) nosaka saskaņā ar saviem tiesību aktiem un kritērijiem, katrā valstī ir noteikts pensijas vecums, nepieciešamais apdrošināšanas stāžs u. c.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 51 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas