E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22311
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
1
1
1

Pazemes autostāvvieta un dzīvokļu īpašnieku balsojums

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. februārī, 2021
Daina

Labdien! Lūdzu, palīdziet ar padomu. Situācija: daudzdzīvokļu mājā ir 25 dzīvokļu īpašumi, un zemesgrāmatā atsevišķi reģistrēta nedzīvojamā telpa Nr. 26: pazemes autostāvvieta. Telpa Nr. 26 ir sadalīta 29 domājamās daļās, t. i., paredzēta 29 automašīnu novietošanai. Telpas Nr. 26 kopīpašnieki ir gan dzīvokļu īpašnieki, gan juridiska persona: firma, kurai pieder 4 domājamās daļas, t. i., 4 autostāvvietas. Notiek dzīvokļu īpašnieku balsojums par, teiksim, 2. stāva kāpņu remontu. Vai telpai Nr. 26 arī ir viena balss? Vai tā jāņem vērā, vai balsošanas rezultāta aprēķinā ir tikai 25 balsis? Tie ir dažādi kopīpašumi. Telpai Nr. 26 nav nekāda sakara ar dzīvokļu īpašumā esošo kopīpašumu. Vai tā ir?

A
atbild:
04. februārī, 2021
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Jolanta Kramerovska, zvērināta advokāte

Saskaņā ar “Dzīvokļa īpašuma likuma” 2. panta 1. daļā noteikto dzīvokļa īpašums ir dzīvojamā mājā tiesiski nodalīts patstāvīgs nekustamais īpašums. Savukārt Dzīvokļa īpašuma 3. panta 1. daļa noteic, ka atsevišķais īpašums ir dzīvojamā mājā esošs būvnieciski norobežots un funkcionāli nošķirts dzīvoklis, neapdzīvojamā telpa vai mākslinieka darbnīca, kura kā dzīvojamā vai nedzīvojamā telpu grupa reģistrēta Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmā. No jautājuma izklāsta var secināt, ka visas autostāvvietas ir viens atsevišķs īpašums, kas pieder domājamās daļās vairākiem īpašniekiem, līdz ar to arī no šī izriet iepriekš minētā likuma 10. pantā noteiktās tiesības un pienākumi, t.sk. šī atsevišķā īpašuma līdzīpašniekiem ir pienākums piedalīties dzīvojamās mājas pārvaldīšanā; segt dzīvojamās mājas pārvaldīšanas izdevumus; norēķināties par saņemtajiem pakalpojumiem, kas saistīti ar īpašuma lietošanu u. c.

Saskaņā ar Dzīvokļu īpašuma likuma 17. panta 3. daļas noteikumiem, ja dzīvokļa īpašums pieder diviem vai vairākiem kopīpašniekiem, tie pilnvaro vienu personu pārstāvēt visus dzīvokļa īpašniekus: balsojot tai ir viena balss.

Konkrētajā situācijā arī nedzīvojamā telpa ir uzskatāma par atsevišķu dzīvokļa īpašumu, kura īpašniekam (šajā gadījumā šīs telpas kopīpašniekiem kopā) dzīvokļu īpašnieku kopības balsojumā ir viena balss.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas