E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22309
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Kārtība, kādā veicami uzturlīdzekļu maksājumi

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. februārī, 2021
Kaija

Labdien! Bērna tēvs katra mēneša 15. datumā maksāja bērna uzturlīdzekļus par kārtējo mēnesi, nevis par iepriekšējo. Tagad pateica, ka turpmāk maksās par iepriekšējo mēnesi. Vai tā var, ja mutiski esam vienojušies, ka tiek maksāts par kārtējo mēnesi, jo sanāk, ka no iepriekšējiem alimentiem līdz nākamajiem jāgaida divi mēneši.

A
atbild:
10. februārī, 2021
Marika Mure
juriste

Uzturlīdzekļu garantiju fonda likumā noteiktā uzturlīdzekļu maksāšanas kārtība no fonda līdzekļiem nenozīmē, ka tā attiecināma arī uz kārtību, kādā personai ir pienākums veikt uzturlīdzekļu maksājumus.  

Civillikums nosaka vecāka pienākumu maksāt uzturlīdzekļus vismaz Ministru kabineta noteiktajā minimālajā apmērā, nenosakot kārtību, kādā vecākam ir pienākums tos maksāt. Savukārt Ministru kabineta 18.01.2013. noteikumi Nr. 37 “Noteikumi par minimālo uzturlīdzekļu apmēru bērnam” nosaka vecāka pienākumu nodrošināt bērnam minimālo uzturlīdzekļu apmēru katru mēnesi.  Tulkojot šo normu gramatiski, varētu pieņemt, ka uzturlīdzekļu maksājumi tomēr būtu veicami par kārtējo, nevis iepriekšējo mēnesi. Taču, ja jūsu starpā pastāv domstarpības par maksājumu veikšanas kārtību un ar bērna tēvu nav iespējams vienoties, pastāv iespēja šo jautājumu nodot izlemšanai tiesā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 61 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas