E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22307
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1
1
1

Vai mantojumu var pieņemt pēc astoņiem gadiem

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. februārī, 2021
Anfiza

Ir pagājuši 8 gadi pēc radinieka nāves, neviens mantojumam nav pieteicies. Brālis, kas dzīvoja kopā ar māti, negrib to darīt. Vai es, meita, varu sākt mantojuma lietu, ja nedzīvoju kopā ar mirušo māti?

A
atbild:
03. martā, 2021
Gatis Graustiņš
juriskonsults

Iespējams, jūsu brālis klusējot ir pieņēmis īpašumu mantojumā, ja tas ir atradies viņa valdījumā. Savukārt jūs, visticamāk, esat atraidījusi mantojumu, jo pārāk ilgi neizrādījāt vēlmi to pieņemt un mantojums neatradās jūsu valdījumā.

Likumā ir noteikts, ka mantojums ir jāpieņem noteiktā termiņā, skatīt Civillikuma 693. panta trešo daļu: “Ja uzaicinājuma nav bijis, tad mantiniekam jāizsaka sava griba pieņemt mantojumu gada laikā, skaitot šo termiņu no mantojuma atklāšanās dienas, ja mantojums atrodas viņa faktiskā valdījumā (692. p. 2. d.), bet pretējā gadījumā – no ziņu saņemšanas laika par to, ka mantojums atklājies.”

Atbilstoši Civillikuma 655. panta noteikumiem mantojums atklājas ar personas nāvi. Savukārt gribu pieņemt mantojumu var izteikt, arī turot mantojumu savā valdījumā, skatīt Civillikuma 694. panta noteikumus: “Ja tajā laikā, kad aicina mantot, mantojums atrodas aicinātā faktiskā valdījumā (692. p. 2. d.) vai ja šādu valdījumu viņš iegūst vēlāk, un ja viņš līdz augšā norādīto termiņu (693. p.) notecējumam nedod par mantojuma pieņemšanu noteiktu atsauksmi, tad atzīstams, ka viņš to pieņēmis. Bet, ja mantot aicinātais, kura faktiskajā valdījumā mantojums neatrodas, palaiž garām nolikto termiņu, noteikti neizsakot savu gribu, tad atzīstams, ka viņš mantojumu atraidījis.”

Civillikuma 693. un 694. panta noteikumi par mantojuma pieņemšanu vai atraidīšanu gada laikā attiecināmi tikai uz tādu mantojumu, attiecībā uz kuru nav uzsākta mantojuma lieta, jo tādā gadījumā pastāv uzaicinājums pieņemt mantojumu.

Nezinot faktiskos apstākļus, precīzu atbildi uz šo jautājumu nevaru sniegt. Pastāv arī iespēja, ka jūs abi esat atraidījuši šo mantojumu, kā, piemēram, tas būtu gadījumā, ja mantojums nav atradies neviena valdījumā un nav bijis pieņemts ar mantojuma iesniegumu par mantojuma pieņemšanu.

Jums uz konsultāciju būtu jāpiesakās pie jebkura notāra, jo īpašumtiesību nostiprināšanas dokumenti tiek kārtoti pie notāra, kā arī notāram ir pieejama informācija valsts reģistriem par īpašumtiesību faktisko situāciju.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas