E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22297
Lasīšanai: 3 minūtes

Nekustamā īpašuma lietošanas mērķi

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. februārī, 2021
Toms

Labdien! Plānoju iegādāties daļu zemesgabala, kas skaitās meža zeme un kam ir meža apsaimniekošanas plāns. Saskaņā ar pilsētas detālplānojumu zemesgabals atrodas mazstāvu apbūves zonā, pēc kadastra informācijas, NĪLM ir lauksaimniecības zeme, bet zemes lietošanas mērķis ir norādīts – mežsaimniecības zeme. Kā visi šie trīs mērķi var būt vienam gabalam vienlaikus? NĪ mērķu mainīšanas kārtībā ir vairāki punkti par to, ka mērķa maiņu iespējams pieteikt, ja tiek nodalīts jauns zemesgabals un tā mērķis nesakrīt ar detālplānojumu. Vai tas attiecas uz šo gadījumu?

A
atbild:
12. februārī, 2021
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Indra Dogādova, zvērināta advokāte

Nekustamā īpašuma lietošanas mērķu noteikšanu regulē Ministru kabineta 2006. gada 20. jūnija noteikumi Nr. 496 “Nekustamā īpašuma lietošanas mērķu klasifikācija un nekustamā īpašuma lietošanas mērķu noteikšanas un maiņas kārtība”.

Atbilstoši šo noteikumu 7. punktam zemes vienības daļai noteiktajiem lietošanas mērķiem jāsakrīt ar kādu zemes vienības lietošanas mērķi. Ja zemes vienības daļai noteiktais lietošanas mērķis atšķiras no zemes vienības lietošanas mērķa, lietošanas mērķi vienlaikus maina arī zemes vienībai.

Iepriekš minēto noteikumu 17.4. punkts noteic, ka lietošanas mērķa maiņu ierosina, ja stājies spēkā detālplānojums un neapbūvētajai zemes vienībai lietošanas mērķis neatbilst detālplānojumā noteiktajai plānotajai (atļautajai) izmantošanai.

Noteikumu 18. punkts paredz, ka lietošanas mērķa maiņu iepriekš minētajā gadījumā mēneša laikā ierosina nekustamā īpašuma īpašnieks vai, ja tāda nav, tiesiskais valdītājs, valsts vai vietējās pašvaldības zemei – tās lietotājs vai, ja tāda nav, nomnieks. Lietošanas mērķa noteikšanu vai maiņu var ierosināt arī valsts vai pašvaldības institūcija.

Zemes lietošanas mērķi saskaņā ar šo noteikumu 21. punktu nosaka un maina pašvaldība, kuras teritorijā īpašums atrodas. Līdz ar to, lai ierosinātu lietošanas mērķa maiņu, īpašniekam jāvēršas pašvaldībā ar iesniegumu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas