E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22277
Lasīšanai: 3 minūtes

Vai izmaksāto prēmiju var prasīt atmaksāt

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. janvārī, 2021
Dmitrijs

Labdien! Saskaņā ar līguma pielikumu par prēmijām darbiniekam ir jānostrādā gads, par ko tiek izmaksāta prēmija noteiktā summā, kas sadalīta triju mēnešu piemaksās. Vai darba devējs ir tiesīgs pieprasīt šo prēmiju atmaksu darba attiecību pārtraukšanas gadījumā, ja darbinieks nenostrādā gadu?

A
atbild:
27. janvārī, 2021
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darba likums detalizēti neregulē prēmiju jautājumus, nosakot iespēju tās darba devējam piešķirt. Tādēļ prēmiju piešķiršanas kritērijus un izmaksas nosacījumus nosaka darba devējs iekšējā dokumentā. 

Lai piešķirtu prēmiju, darbiniekam ir jābūt zināmiem visiem nosacījumiem to saņemšanai. Pirms prēmijas piešķiršanas darba devējam ir tiesības darbinieka padarīto vērtēt. Pēc vērtējuma veikšanas darba devējs pieņem lēmumu par prēmijas piešķiršanu un izmaksu.

Tādējādi prēmija ir naudas izteiksmē darbiniekam izmaksāta atlīdzība par konkrētu paveikto un novērtēto darbu.

Līdz ar to darba devējam nav tiesiska pamata, izbeidzot darba attiecības, prasīt prēmijas atmaksu.

Turklāt atbilstoši Darba likuma 78. pantam ieturējumus, kas izriet no darba devēja atprasījuma tiesībām no darbiniekam izmaksājamās darba samaksas, var veikt, ja ir izmaksātas:

  • naudas summas, kas pārmaksātas darba devēja maldības dēļ, ja darbinieks par šo pārmaksājumu ir zinājis vai viņam atbilstoši apstākļiem to vajadzēja zināt, vai pārmaksājums pamatojas uz tādiem apstākļiem, kuros vainojams darbinieks;
  • avansu, kas izmaksāts uz darba samaksas rēķina, kā arī neizlietoto un laikā neatmaksāto avansu, kas izmaksāts darbiniekam sakarā ar komandējumu vai darba braucienu vai arī citu paredzamo izdevumu segšanai;
  • izmaksāto vidējo izpeļņu par neatstrādātajām atvaļinājuma dienām, ja darbinieku atlaiž no darba pirms tā darba gada beigām, par kuru viņš jau saņēmis atvaļinājumu, izņemot gadījumu, kad darba līgums tiek uzteikts, pamatojoties uz šā likuma 101. panta pirmās daļas 6., 7., 9. vai 10. punktu.

Iepriekš minētajos gadījumos darba devējs var dot rakstveida rīkojumu par ieturējumu izdarīšanu ne vēlāk kā divu mēnešu laikā no pārmaksātās summas izmaksas dienas vai avansa atmaksāšanai noteiktā termiņa izbeigšanās dienas. Par šāda rīkojuma izdošanu darba devējs nekavējoties paziņo darbiniekam.

Ja darbinieks apstrīd paredzēto darba devēja atprasījuma tiesību pamatu vai apmēru, tad darba devējs var celt atbilstošu prasību tiesā divu gadu laikā no pārmaksātās summas izmaksas dienas vai avansa atmaksāšanai noteiktā termiņa izbeigšanās dienas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas