E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22270
Lasīšanai: 3 minūtes

Distances līgums

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. janvārī, 2021
Viktors

Labdien! Iesniedzu policijai sūdzību par krāpšanos internetā, kuras dēļ esmu zaudējis naudu. Policija uz to atbildēja: “Izskatot materiālu, nav konstatēts, ka būtu noticis noziedzīgs nodarījums, jo personas ir savstarpēji vienojušās par preces pirkšanu un pārdošanu. Notikumā ir saskatāms civiltiesisks strīds par vienošanās nepildīšanu, kas risināms tiesā. Ņemot vērā iepriekšminēto un vadoties pēc Kriminālprocesa likuma 377. panta 1. punkta, nav noticis noziedzīgs nodarījums.” Pirmkārt, nesaprotu, kā svešas naudas piesavināšanās var netikt uzskatīta par noziedzīgu nodarījumu. Otrkārt, kas tad arī ir mans galvenais jautājums, kur lai es vēršos, lai šo lietu atrisinātu?

A
atbild:
19. janvārī, 2021

Kā jau pamatoti uz to ir norādījusi policija, lietā ir runa par preču iegādi internetā, t. i., līgumiskām attiecībām. Preču iegāde interneta vidē ir attiecināma uz distances līguma jēdzienu.

Distances līguma jēdziens ietverts Patērētāju tiesību aizsardzības likuma 10. pantā: distances līgums ir patērētāja un pārdevēja vai pakalpojuma sniedzēja vienošanās, ko tie noslēguši, vienlaikus neatrodoties vienā un tajā pašā vietā, bet līdz līguma slēgšanas brīdim un līguma slēgšanas brīdī izmantojot vienu vai vairākus distances saziņas līdzekļus, kā arī organizētu preču pārdošanas vai pakalpojumu sniegšanas shēmu. Par distances saziņas līdzekļiem uzskatāmi tālrunis, tīmeklis, elektroniskais pasts, televīzija, fakss, katalogs, presē publicētās reklāmas, kurām pievienots pasūtījuma kupons, un citi informācijas nosūtīšanas un pārraidīšanas distances līdzekļi.

Par prasības celšanu tiesā un tās pamatotību – šajā gadījumā darbojas pušu sacīkstes princips un tiesas kontrole. Katrai pusei ir tiesības celt prasību tiesā, ja tās tiesiskās intereses ir aizskartas, savukārt otrai pusei ir tiesības sniegt savu viedokli par celto prasību, to noraidīt vai celt iebildumus un pretprasības.

Tiesa pieņem izskatīšanai šādus prasības pieteikumus un ierosina tiesvedību par pušu strīdu. Realizējot sacīkstes principu, puses pamato celto prasību vai iebildumus.

Savukārt, ja jūs uzskatāt, ka jūsu kā patērētāja tiesības šajā jautājumos ir pārkāptas, jums ir tiesības vērsties Patērētāju tiesību aizsardzības centrā (Patērētāju tiesību aizsardzības likuma 24. panta izpratnē) ar motivētu iesniegumu, tam pievienojot to pierādījumu apjomu, uz ko balstāt savu viedokli.

Saskaņā ar Civilprocesa likuma 26. panta 2. daļu prasību pret juridisko personu ceļ tiesā pēc tās juridiskās adreses.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 56 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas