E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22267
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Nodokļi
22
22

Vai jāreģistrējas VID PVN maksātāju reģistrā

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. janvārī, 2021
Kristaps

Esmu reģistrējis sabiedrību ar ierobežotu atbildību (SIA), taču nesaprotu, vai man ir pienākums reģistrēties arī kā PVN maksātājam. Uzņēmuma pamatdarbība ir nopirkt preces no vairumtirgotāja ārpus ES un tālāk pārdot šīs preces privātpersonām ES. Uzņēmums neplāno gada laikā pārdot preces par vērtību, kas lielāka nekā 40 000 eiro (slieksnis PVN likuma 59. panta 1. punktā), tāpēc sākotnēji šķiet, ka drīkst nereģistrēties. Taču neskaidrību rada konkrēti PVN likuma 59. panta 6. punkts: “(6) Šā panta pirmo daļu nepiemēro, ja nodokļa maksātājs no citas dalībvalsts vai no jebkuras trešās valsts vai trešās teritorijas personas, kas neveic saimniecisko darbību iekšzemē, saņem pakalpojumus, kuru sniegšanas vietu nosaka saskaņā ar šā likuma 19. panta pirmo daļu.” Ko šajā pantā nozīmē “saņem pakalpojumus”? Ja man uz Latviju piegādā no ārzemju vairumtirgotāja nopirktas preces, vai tas nozīmē, ka es “saņemu pakalpojumu”, līdz ar to man uzreiz jāreģistrējas PVN maksātāju reģistrā? Vai arī preču iepirkšana nav uzskatāma par pakalpojumu? Līdzīgi: ja es maksāju par ārzemēs reģistrētu interneta veikala platformu (“Shopify”), vai man uzreiz jāreģistrējas kā PVN maksātājam? Bet, ja maksāju par Latvijā reģistrētu veikala platformu, tad man nav jāreģistrējas?

A
atbild:
16. februārī, 2021
Valsts ieņēmumu dienests
Kristīne Augstkalne-Jaunbērziņa, sabiedrisko attiecību speciāliste

Valsts ieņēmumu dienesta nodokļu speciālisti norāda, ka Pievienotās vērtības nodokļa likuma 55.–58. pantā ir noteikti vispārīgie principi, kad iekšzemes (Latvijas) nodokļa maksātājam ir jāreģistrējas Valsts ieņēmumu dienesta pievienotās vērtības nodokļa (PVN) maksātāju reģistrā.

Pievienotās vērtības nodokļa likums nosaka iekšzemes (Latvijas) nodokļu maksātajiem izvēli reģistrēties VID PVN maksātāju reģistrā pirms apliekamo darījumu uzsākšanas vai tad, kad tā veikto ar PVN apliekamo darījumu kopējā vērtība iepriekšējo divpadsmit mēnešu laikā pārsniedz 40 000 eiro, ja neizpildās Pievienotās vērtības nodokļa likuma 55. panta pirmās daļas 2., 3. punktā, kā arī 57. panta pirmajā daļā minētie nosacījumi (ja piepildās kaut vai viens nosacījums, tad VID PVN maksātāju reģistrā jāreģistrējas pirms šo pakalpojumu sniegšanas vai saņemšanas).

Papildus norādām: ja Latvijā reģistrēts komersants saņems no Eiropas Savienības vai trešās valsts reģistrēta nodokļa maksātāja elektroniski sniegtus pakalpojumus, pakalpojumu sniegšanas vieta ir iekšzeme (Latvija) saskaņā ar Pievienotās vērtības nodokļa likuma 19. panta pirmo daļu. Līdz ar to Latvijas komersantam, ievērojot Pievienotās vērtības nodokļa likuma 55. panta pirmās daļas 2. punktā noteikto, saņemot elektroniski sniegtos pakalpojumus, ir jāreģistrējas VID PVN maksātāju reģistrā pirms minētā darījuma neatkarīgi no apliekamo darījumu vērtības.

Izsmeļoša un uzskatāma informācija par reģistrēšanos VID PVN maksātāju reģistrā ir atrodama VID tīmekļa vietnes sadaļā “Nodokļi” → “Pievienotās vērtības nodoklis”. Tāpat papildu informācija par reģistrēšanās nepieciešamību VID PVN maksātāju reģistrā ir pieejama šeit.

Atgādinām: ja komersants plāno ar interneta starpniecību veikt saimniecisko darbību, t. i., ja komersants plāno realizēt savu preci vai pakalpojumu, piedāvāt iespēju pasūtīt un/vai apmaksāt preci/pakalpojumu, izmantojot tīmekļa vietni, tīmekļa vietne ir jāreģistrē VID kā nodokļu maksātāja struktūrvienība.

Labs saturs
22
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas