E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22259
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Pensijas
3
3

Kad varēs pensionēties priekšlaicīgi

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. janvārī, 2021
Inese

Labdien! Esmu dzimusi 1960. gada aprīlī, un mans pensionēšanās gads būtu 2025. Ir piešķirta arodslimība uz mūžu un 3. invaliditātes grupa. Vai man ir iespēja pensionēties ātrāk?

A
atbild:
21. janvārī, 2021
Lidija Dārziņa
LV portāls

No 2014. gada 1. janvāra likumā “Par valsts pensijām” noteiktais pensionēšanās vecums pakāpeniski palielinās par trim mēnešiem ik gadu, līdz 2025. gada 1. janvārī tas būs 65 gadi.

Pakāpeniski līdz 65 gadiem palielinās arī pensionēšanās vecums invalīdēm uz mūžu ar apdrošināšanas stāžu ne mazāku par 20 gadiem, kurām šobrīd ir tiesības pensionēties pirms vispārējā pensionēšanās vecuma sasniegšanas.

Tādējādi tiesības pensionēties agrāk tiks saglabātas tām invalīdēm uz mūžu, kas 65 gadu vecumu sasniegs līdz 2025. gadam, t. i., kas dzimušas līdz 1960. gada janvārim. Savukārt invalīdēm uz mūžu, kas dzimušas 1960. gada februārī vai vēlāk, vairs nebūs tiesību vecuma pensiju pieprasīt pirms noteiktā pensionēšanās vecuma sasniegšanas.

Vispārējā gadījumā personai, kuras apdrošināšanas stāžs nav mazāks par 30 gadiem, ir tiesības pieprasīt piešķirt vecuma pensiju divus gadus (priekšlaicīgi) pirms likumā noteiktā vecuma sasniegšanas.

1960. gada aprīlī dzimušie pieprasīt priekšlaicīgo vecuma pensiju varēs 2022. gada jūlijā, tas ir, kad būs sasniegts 62 gadu un trīs mēnešu vecums.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas