E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22252
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Pensijas
1
1

Kā pieprasīt pensiju

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. janvārī, 2021
zoja beliha

Labdien! Es esmu dzimusi 1956. gada 25. novembrī, un man ir pienācis laiks pieteikties vecuma pensijai. Tagad es dzīvoju kopā ar savu meitu Anglijā. Vai dokumenti jums jāiesniedz, nosūtot pa pastu vai elektroniski?

A
atbild:
18. janvārī, 2021
Lidija Dārziņa
LV portāls

Apvienotajā Karalistē (AK) dzīvojošie Latvijas pilsoņi, nepilsoņi un arī citu Eiropas Savienības dalībvalstu pilsoņi var pieprasīt Latvijas pensiju par Latvijas apdrošināšanas periodiem.

Pieprasījumu Latvijas pensijai var iesniegt ar AK kompetentās iestādes (International Pension Centre, The Pension Service 11) starpniecību, nosūtot pieprasījumu Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrai (VSAA) elektroniski ar drošu elektronisku parakstu vai izmantojot vietnē latvija.lv pieejamos iesnieguma veidus. Pensijas saņemšanai jānorāda kredītiestādes konts Apvienotajā Karalistē.

Lai nodrošinātu pensijas piešķiršanu, VSAA un AK kompetentā iestāde apmainās ar nepieciešamo informāciju.

Ja VSAA rīcībā nav informācija par personas Latvijas apdrošināšanas stāžu līdz 1995. gada 31. decembrim, tad persona nepieciešamos dokumentus iesniedz VSAA kādā no šiem veidiem: ar AK kompetentās iestādes starpniecību, nosūta VSAA pa pastu notariāli apstiprinātas kopijas, nosūta elektroniski atbilstoši elektronisko dokumentu apriti regulējošajiem normatīvajiem aktiem vai arī iesniedz VSAA.

Jautājumus par pensiju varat noskaidrot Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā. Viena no iespējām ir e-pasta adrese saziņai: konsultacijas@vsaa.gov.lv.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas