E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22230
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Vai jaunais darba devējs ir tiesīgs mainīt darba kārtības noteikumus

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. janvārī, 2021
Asi

Labdien! Strādāju pirmsskolas izglītības iestādē, un mūsu uzņēmumu ir iegādājušies jauni īpašnieki. Ar veco īpašnieku bijām vienojušies par darba laiku 8 h dienā (40 h nedēļā), pusdienu stunda vienmēr tika ierēķināta darba laikā, jo, strādājot ar bērniem, īsti neizdevās atpūsties. Šī stunda tika izmantota gulēšanas pauzē, pieskatot bērnus, līdz ar to precīzas vienošanās nebija. Jaunais saimnieks tagad uzspiež 30 min pārtraukumu, kas jāatstrādā (dienā jāstrādā 8,30 h). Vai viņš to drīkst darīt, ja kopš uzņēmuma iegādes brīža nav pagājis gads? Visi darbinieki ir pret tādām izmaiņām. Paldies par atbildi.

A
atbild:
20. janvārī, 2021
Zaida Kalniņa
LV portāls

Jūsu sniegtais situācijas apraksts ir ļoti nekonkrēts, tādēļ to ir grūti vērtēt. Līdz ar to atbilde tiek sniegta par vispārējo kārtību.

Pārtraukumu organizāciju konkrētajā iestādē darba devējs nosaka iekšējās kārtības noteikumos, ievērojot Darba likuma regulējumu. Tas paredz, ka tiesības uz pārtraukumu darbā ir ikvienam strādājošajam, ja viņa dienas darba laiks ir ilgāks par sešām stundām. Pārtraukums darbiniekam piešķirams ne vēlāk kā pēc četrām stundām no darba sākuma.

Likums neregulē kopējo pārtraukumu ilgumu vienas darba dienas ietvaros, taču noteic, ka tas nevar būt mazāks par 30 minūtēm, ja jāstrādā vismaz 6 stundas. Savukārt vairākās daļās sadalītu pārtraukumu minimālais ilgums ir 15 minūtes.

Vispārēji pārtraukumus darba laikā neieskaita un neapmaksā, taču saskaņā ar Darba likuma 145. panta otro daļu pārtraukumu var ieskaitīt darba laikā, ja tā ir noteikts darba līgumā vai darba koplīgumā.

Lai vērtētu situāciju ar pārtraukumu organizēšanu jūsu pirmsskolas izglītības iestādē pēc tā īpašnieku maiņas, ir jāņem vērā, kā jaunais darba devējs organizē darba kārtības izmaiņas – vai izmaiņas saistībā ar pārtraukumu organizāciju tiek noformētas rakstveidā darba kārtības noteikumos, un kā darbinieki par to tiek informēti.

Jānorāda, ka darba devējs ir tiesīgs veikt izmaniņas darba līgumos, pamatojoties uz Darba likuma 97. pantu: darbiniekam un darba devējam vienojoties.

Jautājumā norādītā atsauce uz viena gada periodu, kura laikā ir saglabājami iepriekš noslēgtā darba koplīguma noteikumi, izriet no Darba likuma 118. panta: “..Viena gada laikā pēc uzņēmuma pārejas darba koplīguma noteikumi nav grozāmi par sliktu darbiniekiem.”

No sniegtās informācijas nav iespējams secināt, vai pirmsskolas izglītības iestādē ir spēkā esošs darba koplīgums un kad tas ir noslēgts.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas