E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22218
Lasīšanai: 2 minūtes

Amatu savienošana

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. janvārī, 2021
Agnese

Labdien! Vai valsts amatpersona, piemēram, notārs vai tiesu izpildītājs, var savienot amatus un kļūt par politiskās partijas biedru?

A
atbild:
14. janvārī, 2021

Zvērināti tiesu izpildītāji saskaņā ar Tiesu izpildītāju likuma 4. pantu ir tiesu sistēmai piederīgas personas, kuras pastāv pie apgabaltiesām un pilda tām likumos noteiktos pienākumus.

Amata darbībā zvērināti tiesu izpildītāji ir pielīdzināti valsts amatpersonām.

Zvērināti notāri saskaņā ar Notariāta likuma 2. pantu ir tiesu sistēmai piederīgas personas, kuras pastāv pie apgabaltiesām un pilda viņiem likumā noteiktos pienākumus. Amata darbībā zvērināti notāri pielīdzināti valsts amatpersonām.

Tādējādi zvērināts notārs un zvērināts tiesu izpildītājs tikai savā pamatdarbībā (kad tas veic tam ar likumu deleģētās funkcijas) ir pielīdzināms valsts amatpersonai. Citās darbībās minētajām personām ir pilnīgi brīvas rīcības tiesības, tostarp tiesības kļūt par kādas politiskas partijas biedru. Attiecīgi arī paskaidrojam, ka dalība kādā politiskā partijā biedra statusā nav pielīdzināma “amatam”. Līdz ar to šādā situācijā neveidojas interešu konflikts likuma “Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā” izpratnē.

Likuma “Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā” 1. pants noteic, ka:

1) amats ir darbs vai dienests noteiktu pilnvaru ietvaros publiskas personas iestādē, sabiedriskajā, politiskajā vai reliģiskajā organizācijā, kā arī komercsabiedrībā. Amats šā likuma izpratnē nav valsts amatpersonas darbs, pārstāvot attiecīgo publiskas personas institūciju, kurā tā ieņem valsts amatpersonas amatu, starptautiskajā organizācijā, kuras dalībvalsts ir Latvijas Republika vai ar kuru sadarbojas Latvijas Republika, kā arī citu institūciju veidotās komisijās, konsultatīvajās padomēs un darba grupās, un par šo darbu nav noteikta atlīdzība.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas