E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22186
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Pensijas
1
1

Kad varēs pensionēties priekšlaicīgi

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. janvārī, 2021
ivans

Esmu dzimis 1960. gada septembrī. Kad varu iet priekšlaicīgā pensijā?

A
atbild:
18. janvārī, 2021
Lidija Dārziņa
LV portāls

No 2014. gada 1. janvāra pensionēšanās vecums tiek palielināts par trim mēnešiem ik gadu – līdz 2025. gada 1. janvārī tas būs 65 gadi.

Personai, kuras apdrošināšanas stāžs nav mazāks par 30 gadiem, ir tiesības pieprasīt piešķirt vecuma pensiju divus gadus (priekšlaicīgi) pirms likumā noteiktā vecuma sasniegšanas.

Ja esat dzimis 1960. gada septembrī, pieprasīt priekšlaicīgo vecuma pensiju varēsiet 2022. gada decembrī, tas ir, kad jūsu vecums būs 62 gadi un trīs mēneši.

Jāņem vērā, ka priekšlaicīgās vecuma pensijas izmaksai ir noteikti ierobežojumi līdz īstā pensionēšanās vecuma sasniegšanai:

  • nestrādājošām personām, kurām piešķirta vecuma pensija priekšlaicīgi, izmaksā 50% no piešķirtā pensijas apmēra;
  • personām, kurām ir piešķirta vecuma pensija priekšlaicīgi, laikā, kad tās kļuvušas par obligāti sociāli apdrošināmajām personām (darba ņēmējiem vai pašnodarbinātajiem), vecuma pensiju priekšlaicīgi neizmaksā.

Vēl jāpievērš uzmanība tam, ka vecuma pensija priekšlaicīgi tiek piešķirta uz mūžu, līdz ar to, sasniedzot īsto pensijas vecumu, vecuma pensija būs tā pati priekšlaicīgi piešķirtā vecuma pensija, mainīsies tikai tās izmaksas nosacījumi.

Pēc priekšlaicīgas vecuma pensijas piešķiršanas tiek ierobežota citu pakalpojumu saņemšana, t. i., iespēja saņemt bezdarbnieka pabalstu un invaliditātes pensiju, kā arī tiek samazināts piešķirtās apdrošināšanas atlīdzības apmērs.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas