E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22179
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Īpašumtiesību izlietošana

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. janvārī, 2021
Artis

Labdien! Man būtu divi jautājumi. Pirmais. Vēlos aprakt ap savu zemes gabalu (7500 kvadrātmetru liels) grāvi gandrīz visur apkārt. Vai man ir jāsaņem kāda atļauja? Ja ir, tad kur man jāvēršas? Gar ceļa malu, izskatās, bijis grāvītis, to vajadzētu atjaunot. Pārējais īpašums ir paslapjš, tādēļ gribētos aprakt gandrīz apkārt un uztaisīt divas pārbrauktuves, lai tieku pie īpašuma. Otrs jautājums ir par servitūta ceļu. Blakus manai zemei atrodas ūdenstornis, kurš apgādā ciematu ar ūdeni. Lai pie tā piekļūtu, jau no padomju laikiem ir iebraukts servitūta ceļš, kas sadala manu īpašumu divās daļās. Vistrakākais, ka pie ūdenstorņa piekļūt varētu gar īpašuma malu, izveidojot jaunu ceļu (ko būtu pats gatavs izveidot), tikai ūdenstorņa teritorijai būtu jāpārliek iebraucamie vārti (ko arī pats būtu gatavs darīt). Kur vērsties jautājumā par ceļa pārnešanu uz citu vietu, un vai to vispār ir reāli iespējams izdarīt?

A
atbild:
13. janvārī, 2021

Jums jāvēršas savā pašvaldībā un būvvaldē ar meliorācijas grāvju izbūves ieceri. Atkarībā no meliorācijas darbu izbūves niansēm var būt nepieciešama meliorācijas sistēmu izbūves projekta izstrāde un saskaņošana.

Ja minētais ceļa servitūts šobrīd vispār nav nodibināts, tad šāda servitūta nodibināšana ir iespējama uz līguma vai tiesas sprieduma pamata.

Jūs kā zemes īpašnieks esat tiesīgs noteikt servitūtu ceļa atrašanos vietu dabā. Ja ceļa servitūts jau ir nodibināts un jūs vēlaties mainīt tā atrašanās vietu dabā (pārcelt citā vietā), tad arī šādas servitūta izmaiņas ir iespējams veikt uz līguma vai tiesas sprieduma pamata.

Plašāk par servitūta jēdzienu lasiet LV portāla rakstā “Ceļa servitūts – mana zeme cita labumam”.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 66 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas