E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22165
Lasīšanai: 4 minūtes
3
3

Vai var ierosināt tiesas procesu par 30 eiro lielu parādu

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. janvārī, 2021
Latvijas pilsonis

Labdien! Saņēmu vēstuli par to, ka man ir jāierodas tiesā, jo ir kavēts viens komunālais maksājums par summu 30 eiro (2020. gada decembri). Kopā ar janvāra rēķinu veicu apmaksu par abiem mēnešiem (decembri un janvāri). Piezvanīju uz norādīto kontakttālruni, kur man sacīja, ka šis 30 eiro parāds ir dzēsts, tomēr lieta jau ir nodota tiesai. Martā tikšot veikts pārrēķins, un, ja parāda nebūšot, tiesu atcelšot, bet tiesas izdevumi man būšot jāsedz. Vai ir likumīgi uzsākt tiesas procesu bez iepriekšējas brīdinājuma vēstules? Vai ir tiesiski uzsākt tiesvedību par 30 eiro lielu parādu pāris dienu pēc nomaksas termiņa beigām? Vai ir tiesiski piedzīt no manis tiesas izdevumus šādā situācijā?

A
atbild:
13. janvārī, 2021

Sākotnēji vēlamies vērst jūsu uzmanību uz to, ka pārvaldnieka (apsaimniekotāja) un jūsu starpā ir noslēgts mājas pārvaldīšanas līgums. Līdz ar to pusēm ir jāievēro minētais līgums: gan attiecībā uz savlaicīgu saistību izpildi, gan uz debitoru administrēšanas kārtību (atgādinājums par parādu, piedāvājums labprātīgi izpildīt saistības noteiktā termiņā u. c.)

Puses uz tiesu tiek aicinātas ar tiesas sastādītu pavēsti (Civilprocesa likuma 54. panta 2. daļas izpratnē), nevis ar vēstuli vai citu dokumentu, kuru jūs varētu saņemt no kreditora vai citas puses.

Tiesa, ierosinot civillietu, nosūta atbildētājam prasības pieteikuma norakstu (atsaucei uz prasību iesniegšanai tiesā).

Ņemot vērā apsaimniekošanas (komunālo maksājumu) iekasēšanas specifiku, kā atgādinājums par parāda esību kalpo nākamajā mēnesī izrakstītais rēķins, kurā ir atspoguļots parāds (ja lietā ātrāk nav veikts cita veida atgādinājums). Tātad līdz ar nākamā rēķina saņemšanas faktu lietā ir apstiprināts, ka atgādinājums jums tika nosūtīts.

Šādā situācijā ir jāvērtē, kad prasības pieteikums tika iesniegts tiesā (līdz atgādinājuma nosūtīšanai jums vai pēc tā).

Saskaņā ar Civilprocesa likuma 41. panta 2. daļu, ja prasītājs atsakās no prasības, viņš atlīdzina atbildētājam radušos tiesas izdevumus. Prasītāja samaksātos tiesas izdevumus šajā gadījumā atbildētājs neatlīdzina. Tomēr, ja prasītājs neuztur savus prasījumus tāpēc, ka atbildētājs tos pēc prasības iesniegšanas labprātīgi apmierinājis, tiesa pēc prasītāja lūguma piespriež no atbildētāja prasītāja samaksātos tiesas izdevumus.

Bez šaubām, jautājumā aprakstītā situācija par komunālo maksājumu parāda piedziņas (2020. gada decembris) nodošanu izskatīšanai tiesā (lai gan parāds 2021. gada janvārī ir apmaksāts) liek aizdomāties par kreditora saistību izlietošanas godprātību un viņa rīcības tiesiskumu kopumā.

Redakcijas ieskatā, ja jautājumā aprakstītā situācija atbilst faktiskajiem apstākļiem un komunālais maksājums par 2020. gada decembri tika apmaksāts 2021. gada janvārī kopā ar janvāra rēķinu, tad līdz ar atgādinājuma saņemšanu jūs esat izpildījis kreditora prasījumu un lietas ierosināšanai tiesā (par parāda piedziņu) nav pamata (jo nav parāda). Ja tomēr saņemsiet prasības pieteikuma norakstu, ar kuru tiesa aicinās jūs izteikt savu attieksmi pret prasību (iebildumus), aicinām minēto prasību pilnībā noraidīt kā nepamatotu (arī daļā par tiesas izdevumu atlīdzināšanu) no tās celšanas brīža, jo saistības pēc atgādinājuma saņemšanas (janvāra rēķins) esat pilnībā izpildījis.

Prasības summai lietā nav nozīmes. Lietā ir nozīme parāda esībai un maksājumu saistību kavējumam.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas