E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22160
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
6
6

Pirkuma līguma koroborācija zemesgrāmatā

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. janvārī, 2021
Jelizaveta

Labdien! Vēlos noskaidrot, ko darīt šajā situācijā. Kādreiz mana ome ir iegādājusies dzīvokli ar pirkuma un pārdevuma līgumu, bet nav ierakstījusi zemesgrāmatā. Vēlāk, pēc omes nāves, to nav izdarījis arī tēvs. Tagad (pēc tēva nāves) ir palicis dzīvoklis bez jebkādas zemesgrāmatas tikai ar pirkuma un pārdevuma līgumu 2001. gadā. Iespējams, šis dzīvoklis kādreiz ir iegādāts par pajām un tad īpašnieki mainījušies, noslēdzot pirkuma un pārdevuma līgumus, bet neveicot ierakstus zemesgrāmatā. Kā es varu šo dzīvokli pārreģistrēt uz sava vārda?

A
atbild:
18. janvārī, 2021
Olga Lauva
juriste

Saskaņā ar Civillikuma 994. panta pirmo daļu par nekustama īpašuma īpašnieku atzīstams tikai tas, kas par tādu ierakstīts zemes grāmatās.

Jūsu jautājumā ir daudz neskaidru juridisku apstākļu, kas nav norādīti, piemēram, vai tika izsludināta mantojuma lieta, vai jūsu tēvs bija pieņēmis mantojumu, vai mantojuma masā tika iekļauts nekustamais īpašums.

Tāpat būtu jāvērtē pats pirkuma līguma saturs, vai tas ir saistošs mantiniekiem. Vēršu jūsu uzmanību, ka nekustamā īpašuma ieguvēja pienākums ir savlaicīgi nostiprināt lietu tiesības zemesgrāmatā, jo var iestāties noilgums prasībai par darījuma koroborāciju.

Līdz ar to, lai ieteiktu jums turpmāko rīcību, ir nepieciešama precīzāka informācija par šābrīža nekustamā īpašuma īpašnieku, ko var noskaidrot, aplūkojot zemesgrāmatas publisko reģistru (www.zemesgramatas.lv).

Ja pēc jūsu tēva nāves netika izsludināta mantojuma lieta, aicinātu jūs vērsties pie notāra, lai noskaidrotu jautājumu par iespēju iegūt nekustamo īpašumu. Atbilstoši Civillikumam mantojuma lietu kārto notārs, kas praktizē mantojuma atstājēja pēdējā dzīvesvietā.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas