E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22151
Lasīšanai: 2 minūtes
1
2
1
2

Vai ir paredzētas sankcijas par neierašanos uz tiesas sēdi

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. janvārī, 2021
Ieva

Labdien! Saņēmu pavēsti no tiesas, ka jāierodas uz tiesas sēdi kā cietušajam. Vai es varu neierasties, un kāds var būt sods par neierašanos?

A
atbild:
28. janvārī, 2021
Gatis Graustiņš
juriskonsults

Pavēsti, ar kuru tiekat izsaukta uz tiesu, varat saņemt, ja tiekat izsaukta uz tiesu civillietā, krimināllietā vai administratīvajā lietā. Šāda veida pavēstes saturs ir noteikts likumos, attiecīgi Civilprocesa likuma 55. pantā, Kriminālprocesa likuma 328. pantā un Administratīvā procesa likuma 132. pantā.

Visi trīs likumi ir ļoti līdzīgi, un saskaņā ar likumiem visos trīs procesos pavēstē ir jābūt norādītām neierašanās sekām. Pavēstes tiek sagatavotas automātiski, tāpēc tajās nekļūdīgi vienmēr tiek norādītas neierašanās sekas.

Ar tiesas pavēsti atkarībā no lietas veida un jūsu procesuālā statusa uz tiesu var gan izsaukt, gan aicināt. Aicinājumam uz tiesu ir būtiska atšķirība no izsaukšanas uz tiesu. Tāpēc neierašanās sekas ir atkarīgas no jūsu procesuālā statusa lietā, uz kuras tiesas sēdi tikāt izsaukta.

Kā piemēru neierašanās sekām varu minēt Civilprocesa likuma 60. pantā noteikto: “Ja liecinieks bez attaisnojoša iemesla neierodas pēc tiesas vai tiesneša izsaukuma, tiesa viņam var uzlikt naudas sodu līdz 60 eiro vai atvest viņu uz tiesu piespiedu kārtā.” Tas nozīmē: ja liecinieks bez attaisnojoša iemesla neierodas uz tiesas sēdi civilprocesā, nākamreiz uz tiesas sēdi var arī piespiedu kārtā atvest policija.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 45 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas