E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22146
Lasīšanai: 5 minūtes

Šampanieša pudeļu dekupāža un pārdošana internetā

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. janvārī, 2021
Vita

Labdien! Ir doma veikt šampanieša pudeļu dekupāžu un pārdot izrotātās pudeles internetā. Vai tas ir likumiski atļauts? Vai tas neskaitīsies tā, it kā es tirgotu alkoholu bez licences? Paldies!

A
atbild:
21. janvārī, 2021

Atbildot uz jautājumu par dekorētu, pilnu šampanieša pudeļu tirgošanu, informējam, ka, šampanieša pudeļu tirdzniecību internetā var veikt tikai reģistrēts uzņēmējs.

Informācija par to, kā reģistrēt savu saimniecisko darbību, pieejama VID tīmekļa vietnes sadaļā “Pirmie soļi topošajiem uzņēmējiem”.

Tā kā ir vēlme tirgot pudeles ar alkoholisko dzērienu, tad ir jāņem vērā svarīgi nosacījumi, kas attiecas uz alkoholisko dzērienu tirdzniecību.

Proti, lai komersants varētu realizēt alkoholiskos dzērienus, šajā gadījumā – dekorētas šampanieša pudeles –, izmantojot distances līgumu, tīmekļvietnē vai mobilajā lietotnē, ir jāsaņem speciāla atļauja (licence) (turpmāk – licence) alkoholisko dzērienu mazumtirdzniecībai.

Licenci komercdarbībai ar akcīzes precēm Valsts ieņēmumu dienests izsniedz komercreģistrā reģistrētam komersantam1, piemēram, individuālajam komersantam, sabiedrībai ar ierobežotu atbildību u. c. To nosaka Ministru kabineta 2005. gada 30. augusta noteikumu Nr. 662 “Akcīzes preču aprites kārtība” 14. punkts.

Lai saņemtu licenci alkoholisko dzērienu mazumtirdzniecībai sakarā ar tīmekļvietnes/mobilās lietotnes deklarēšanu, VID elektroniskās deklarēšanas sistēmā (EDS) (dokumentu grupa “Akcīzes preču licenču un sertifikātu iesniegumi”) jāiesniedz iesniegums.

Pirms iesnieguma licences saņemšanai iesniegšanas tīmekļvietne/mobilā lietotne ir jāreģistrē VID kā struktūrvienība. Ja struktūrvienība nav reģistrēta, tad struktūrvienību iespējams reģistrēt elektroniskās deklarēšanas sistēmas sadaļā “Reģistri” – “Struktūrvienības” – “Pievienot jaunu struktūrvienību” – “Tīmekļa vietne”. Informatīvais materiāls par struktūrvienību reģistrāciju pieejams šeit.

Ja komersantam, kam nav pastāvīgas darbības vietas un tīmekļvietne/mobilā lietotne plānota kā vienīgā alkoholisko dzērienu uzglabāšanas vieta, licencē vienlaikus jādeklarē arī alkoholisko dzērienu uzglabāšanas noliktava. Arī uzglabāšanas noliktavai jābūt reģistrētai kā struktūrvienībai, vai arī tā var atrasties juridiskajā adresē.

Lai deklarētu uzglabāšanas noliktavu, iesniegumam jāpievieno:

  • noliktavas lietošanas tiesības apliecinošu dokuments;
  • noliktavas plāns, kurā norādītas ieejas (izejas) un platība. 

Normatīvie akti, kas reglamentē akcīzes preču apriti, nenosaka īpašas prasības alkoholisko dzērienu noliktavai. Noliktava var būt mazāka nekā 20 kvadrātmetriem, kā arī tajā drīkst uzglabāt citas preces.

Valsts nodevas likme par licences alkoholisko dzērienu mazumtirdzniecībai izsniegšanu tīmekļvietnei/mobilajai lietotnei ir 42 eiro par katru tirdzniecības vietu. Par uzglabāšanas vietas deklarēšanu valsts nodeva netiek piemērota.

Lai ievērotu alkoholisko dzērienu realizācijas noteikto personas vecuma ierobežojumu un alkoholiskie dzērieni netiktu realizēti personām, kuras ir jaunākas par 18 gadiem, alkoholisko dzērienu mazumtirgotājs pirms alkoholisko dzērienu pārdošanas tīmekļvietnē vai mobilajā lietotnē un samaksas saņemšanas nodrošina pircēja identitātes un vecuma pārbaudi, izmantojot kvalificētus vai kvalificētus paaugstinātas drošības elektroniskās identifikācijas līdzekļus (piemēram, elektroniskais paraksts) vai drošas lietotāju autentificēšanas prasībām atbilstošus personas elektroniskās identifikācijas līdzekļus (piemēram, autentificējoties caur internetbanku).

Alkoholisko dzērienu mazumtirgotājam tīmekļvietnē vai mobilajā lietotnē jānorāda:

  • informācija par licenci;
  • brīdinājums par alkohola lietošanas negatīvo ietekmi;
  • informācija par aizliegumu pārdot, iegādāties un nodot alkoholiskos dzērienus nepilngadīgām personām;
  • informācija par aizliegumu piegādāt (izsniegt) alkoholiskos dzērienus no pulksten 22.00 līdz 8.00.

Normatīvie akti, kas to nosaka, ir pieejami internetā VID mājaslapā šeit.

Personas, kuras nodarbojas vai vēlas nodarboties ar komercdarbību, kas saistīta ar akcīzes preču tirgošanu, neskaidrību gadījumā var uzdot jautājumus VID elektroniski, izmantojot e-pasta adresi APAD.lietvediba@vid.gov.lv vai VID elektroniskās deklarēšanas sistēmā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 41 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas