E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22124
Lasīšanai: 2 minūtes

Vai maksā Latvijas pabalstus, ja persona nav sociāli apdrošināta

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. janvārī, 2021
Aldis

Strādāju celtniecības firmā, kurai juridiskā adrese ir Igaunijā. Būvdarbus veic firma, kas reģistrēta Latvijā. Algu visiem darbiniekiem pārskaitīja Igaunijas firma. Es biju saslimis, un slimības lapu man neapmaksāja. Pārbaudīju savus nodokļus, un izrādījās, ka par mani nav maksāti nekādi nodokļi. Tagad esmu bezdarbnieks un pabalstu nevaru saņemt, jo darba reģistros es kā nodokļu maksātājs neesmu. Man tagad nav ne stāža, ne sociālo garantiju kā strādājošajam. Vērsos Darba inspekcijā, viņi pārbaudīja firmu, kura veic būvdarbus, bet mūsu darba devējs atrodas Igaunijā. Tāda arī bija inspekcijas atbilde. Paldies!

A
atbild:
17. martā, 2021
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ja jūsu darba devējs ir Igaunijas nodokļu maksātājs un arī darba nodokļus, tostarp valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas par darbiniekiem, viņam bija jāmaksā Igaunijā, tad persona var prasīt piešķirt sociālās apdrošināšanas pakalpojumus (pabalstu par darbnespējas periodu, bezdarbnieka pabalstu), pamatojoties uz apdrošināšanas periodiem citā Eiropas Savienības dalībvalstī.

Taču sociālās apdrošināšanas situācija var būt atkarīga arī no tā, kāds līgums par darbu bija noslēgts ar Igaunijas darba devēju.

Latvija nemaksā sociālās apdrošināšanas pabalstus personām, par kurām Latvijas likumos noteikto laika periodu nav veiktas sociālās iemaksas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas