E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22117
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
2
1
2

Neatņemamās daļas mantojumā

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. janvārī, 2021
Konstantīns

Labdien! Manai mātei pieder dzīvoklis, bet viņa pati tajā nedzīvo. Tagad viņa vēlas nodot tiesības uz šo dzīvokli man, jo pati tajā dzīvot arī neplāno. Mūsu ģimenē ir trīs bērni – es un vēl divi brāļi. Vai tad, ja starp mani un māti tiks noslēgts dāvinājuma līgums, pēc viņas nāves uz daļu no šī dzīvokļa varēs pretendēt arī abi brāļi? Paldies!

A
atbild:
12. janvārī, 2021
Laura Studente
LV portālam

Civillikuma 1922. pants paredz, ka gadījumos, kad dāvinātāja neatņemamās daļas mantiniekiem (laulātais un bērni) neatliek pat viņu neatņemamās daļas, tie var prasīt no apdāvinātā, lai viņiem šīs daļas izdod, piemēram, izmaksā naudā.

Aprēķinot neatņemamo daļu, jāņem par pamatu dāvinātāja mantas stāvoklis dāvināšanas laikā – mantiniekiem ir tiesības saņemt pusi no tā, ko viņš būtu tiesīgs mantot, ja mantojums atklātos pirms dāvinājuma līguma noslēgšanas.

Bet, ja šī manta vēlāk pavairojusies, tad jāievēro tiklab šis pavairojums, kā arī tas, kas neatņemamās daļas tiesīgajam novēlēts rīkojumā nāves gadījumam.

Tas nozīmē, ka pēc mātes nāves jūsu brāļiem būs tiesības prasīt savu mantojuma daļas izmaksu, piemēram, naudā (ja nav vēl arī cita mantojuma).

Ņemot vērā minēto, iesaku jums vērsties pie zvērināta notāra, lai saņemtu konsultāciju, kas konkrētajā situācijā darāms.

Mājaslapā latvijasnotars.lv ir norādīts visu Latvijas notāru saraksts, prakses vietu adreses, kontakttālruņi.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas