E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22092
Lasīšanai: 4 minūtes

Zemesgrāmatu ierakstu apstrīdēšana

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. janvārī, 2021
Jānis

Labdien! Ir klasiskais gadījums. Divas denacionalizētās mājas Rīgas centrā (lit. 1 un lit. 2). Laimīgie ieguvēji jau no 90. gadiem sāka izpārdot dzīvokļus. Daudzi dzīvokļi, saprotams, pa gadiem ir pārdoti tālāk. Jautājums ir par zemes piekrītošo daļu. Mājām ir 2 piekrītošie pagalmi. Pārdodot 2 dzīvokļus sētas mājā, ne no visas mājas īpašnieka, bet no atsevišķa dzīvokļa īpašnieka, aptuveni 2004. gadā viens mājai piekrītošais zemesgabals tika “pierakstīts” kā pārdots kopā ar dzīvokli. Rezultātā vienu no diviem kopīpašuma zemesgabaliem ir “okupējuši” 2 dzīvokļu īpašnieki. Tas ir ierakstīts zemesgrāmatā. Vai tas ir apstrīdams? Māja nav sadalīta dzīvokļu īpašumos un ir kā kopīpašums. Pētot šo gadījumu, atradu argumentus: kopīpašuma izmantošanā CL nosaka ievērojamus ierobežojumus – 1068. panta pirmajā un otrajā daļā ir noteikts: “Rīkoties ar kopīpašuma priekšmetu, kā visumā, tā arī noteiktās atsevišķās daļās, drīkst tikai ar visu kopīpašnieku piekrišanu; bet, ja kāds no viņiem rīkojas atsevišķi, tad šī rīcība ne vien nav spēkā, bet arī uzliek pēdējam pienākumu atlīdzināt pārējiem zaudējumus, kas viņiem ar to nodarīti. Neviens atsevišķs kopīpašnieks nevar bez visu pārējo piekrišanas ne apgrūtināt kopīpašuma priekšmetu ar lietu tiesībām, ne atsavināt to visā tā sastāvā vai pa daļām, ne arī kaut kā to pārgrozīt. Tādēļ katram kopīpašniekam ir tiesība protestēt pret tādu viena vai visu pārējo kopīpašnieku rīcību, un šo tiesību viņam nevar atņemt ar balsu vairākumu.” Vai var pieņemt, ka jebkurā dienā var pieprasīt dzīvokļu īpašniekiem atbrīvot pagalmu un atļaut tā lietošanu visiem mājas iedzīvotājiem? Paldies!

A
atbild:
03. februārī, 2021
Marika Mure
juriste

Lai atbildētu, vai jūs un citi dzīvokļu īpašnieki esat tiesīgi lietot pagalmu, jāpārliecinās, ka šim pagalmam ir kopīpašuma statuss. Jo tikai šādā gadījumā to drīkst lietot visi kopīpašnieki un tikai šādā gadījumā iestājas Civillikuma 1068. pantā noteiktās kopīpašnieku tiesības un pienākumi. Pretējā gadījumā (un atbilstoši jūsu situācijas aprakstam) ir jāņem vērā cita likuma norma, proti, Civillikuma 994. pants, kas noteic, ka par nekustamā īpašuma īpašnieku atzīstams tikai tas, kas par tādu ierakstīts zemesgrāmatās. Kā var noprast no situācijas apraksta, strīdus pagalma īpašnieki nav visi mājas dzīvokļu īpašnieki, bet gan konkrētas personas, kuru īpašumtiesības nostiprinātas zemesgrāmatā.

Minēto varētu apstrīdēt tiesā, ja tam būtu taustāms pamatojums un pierādījumu bāze, kā arī būtu ievērots prasības celšanas termiņš. Ņemot vērā, ka jūsu aprakstītajai situācijai ir civiltiesisks raksturs, prasības celšanas termiņš ir 10 gadi. Ja ieraksti zemesgrāmatā veikti 2004. gadā un līdz šim nekādi pierādāmi iebildumi nav celti, var uzskatīt, ka šādai apstrīdēšanai ir iestājies noilgums.

Taču, ņemot vērā, ka jūsu aprakstītā situācija ir gan klasiska, gan vienlaikus komplicēta, ieteicams vērsties pie jurista klātienē, lai risinātu situāciju.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas