E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22082
Lasīšanai: 4 minūtes
2
2

Kopīpašnieku tiesības prasīt zemes nomas maksu

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. janvārī, 2021
Elza

Labdien! Es īrēju dzīvokli daudzdzīvokļu mājas 1. stāvā, kurā esmu ierīkojusi privātās pirmsskolas izglītības iestādi (PPII). Tās ierīkošana jau sen tika saskaņota ar dzīvokļu īpašniekiem. Par dzīvokli tiek maksāta īres maksa, kā arī apsaimniekošanas maksa, komunālie pakalpojumi, koplietošanas patēriņš utt. Vairākus gadus nav bijušas pretenzijas, bet pēkšņi dzīvokļu īpašnieku biedrība ir sazinājusies ar mani un uzstādījusi ultimātu: vai nu es slēdzu kopīpašumā atrodošā bērnu laukumiņa nomas līgumu un maksāju par to nomas maksu, vai arī manai PPII un tās audzēkņiem piekļuve laukumiņam tiks liegta. Uz maniem jautājumiem, uz kāda juridiska pamata man būtu jāveic kopīpašuma noma, valde nav atbildējusi. Vienīgais arguments, kas tiek minēts, ir tāds, ka valde rīkojas dzīvokļa īpašnieku interesēs, tāpēc valdes sēdē izlēma iznomāt manai PPII bērnu laukumiņu vai arī liegt man tam piekļuvi. Vai šāda biedrības rīcība ir likumīga? Vai biedrības valdes sēdē var nolemt iznomāt kopīpašumu? Vai man ir jāveic kopīpašumā esošā bērnu laukumiņa noma un jāmaksā nomas maksa tikai tāpēc, ka esmu dzīvokļa īrnieks un dzīvokļa īpašumā veicu komercdarbību, bet PPII audzēkņi apmeklē rotaļu laukumiņu? Vai kāds manai PPII var liegt piekļuvi kopīpašumā esošajam bērnu laukumiņam, ja mana PPII ir tiesīgs dzīvokļa īrnieks, par ko tiek veikta nomas maksa un rēķinu apmaksa?

A
atbild:
03. februārī, 2021
Marika Mure
juriste

Aprakstītajā situācijā ir jautājumi, uz kuriem nepieciešamas atbildes, lai korekti izvērtētu situāciju. Piemēram, kāda veida un formas saskaņošana starp jums un dzīvokļu kopīpašniekiem notikusi pirms PPII izveides un vai saskaņošana ir skārusi arī rotaļu laukumiņa izmantošanas kārtību PPII vajadzībām. Kas ir rotaļu laukumiņa izveidotājs? Par kādiem līdzekļiem pirkts tajā esošais inventārs?

Teorētiski – ja PPII darbības dēļ citiem kopīpašniekiem ir liegta vai ierobežota zemes/rotaļu laukumiņa izmantošana, par ko arī citi kopīpašnieki maksā likumā noteikto nodokli, vai, piemēram, tiek bojāts rotaļu laukumiņā esošais inventārs u. tml., tad ir saprotama dzīvokļu īpašnieku biedrības vēlme slēgt nomas līgumu. Šāda rīcība nav uzskatāma par pretlikumīgu, ja vien kopīpašnieki Dzīvokļu īpašuma likuma noteiktajā kārtībā par to ir vienojušies.

Savukārt, ja citi kopīpašnieki var brīvi bez ierobežojumiem lietot kopīpašumā esošo zemi un uz rotaļu laukumiņu, tad zemes nomas maksas noteikšana būtu diskutabls jautājums.

Katrā ziņā dzīvokļu īpašnieku biedrības lēmums bez tam sekojoša noslēgta zemes nomas līguma nevar iegūt izpildes formu, ja jūs šādu līgumu slēgt atsakāties. Lai to panāktu, biedrībai būtu pret jums jāvēršas tiesā.

Pašreizējā situācijā biedrībai nav tādu tiesisku instrumentu, ar kuru palīdzību liegt jums piekļuvi rotaļu laukumiņam.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas