E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22076
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Pensijas
1
5
1
5

Par tiesībām uz Latvijas pensiju, ja saņem Krievijas pensiju

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. janvārī, 2021
Serafima

Labdien! Man ir 62 gadi. Esmu Krievijas Federācijas pilsone: saņēmu Krievijas Federācijas pensiju. Uzzināju, ka Latvijas Republikas pensija man būs tikai 115 EUR. Toties, ja man nebūtu KF pensijas, tad tie būtu 400 eiro. Diemžēl KF pensija arī ir tikai 100 eiro mēnesī. Vai ir iespējams atteikties no KF pensijas un, esot Latvijas Republikas nepilsoņa statusā, saņemt pilno Latvijas Republikas pensiju? Jo es visu savu mūžu dzīvoju un strādāju Latvijā.

A
atbild:
19. janvārī, 2021
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Sanita Letapura, Pensiju metodiskās vadības daļas vecākā eksperte

Ja Krievijas Federācijas (KF) pilsonim KF pensija ir piešķirta līdz 2011. gada 18. janvārim (ieskaitot), tad, dzīvojot Latvijā un sasniedzot Latvijā noteikto pensijas vecumu (2021. gadā: 64 gadi), viņš var lūgt pārskatīt KF pensiju saskaņā ar Latvijas Republikas un KF līguma par sadarbību sociālās drošības jomā (turpmāk – līgums) nosacījumiem un pieprasīt piešķirt Latvijas vecuma pensiju. Tādā gadījumā Latvijas pensija tiek piešķirta par darba un tam pielīdzinātajiem periodiem gan Latvijā, gan Krievijā līdz 1990. gada 31. decembrim un par apdrošināšanas stāžu Latvijā pēc 1991. gada 1. janvāra. Savukārt KF pensija tiek noteikta tikai par apdrošināšanas periodiem KF pēc 1991. gada 1. janvāra, bet, ja personai tādu nav, KF pensiju pārtrauc.  

Savukārt, ja KF pensija ir piešķirta, sākot no 2011. gada 19. janvāra, un KF pilsonis ir izmantojis līgumā paredzēto iespēju pieprasīt pensiju saskaņā ar pilsonības principu, tad tiesības uz Latvijas vecuma pensiju tiek noteiktas atšķirīgi. Proti, tiesības uz Latvijas vecuma pensiju var rasties tikai tad, ja KF pilsonis dzīvo Latvijā, ir sasniedzis Latvijā noteikto pensijas vecumu un viņa Latvijas apdrošināšanas stāžs pēc 2002. gada 1. janvāra ir vismaz 15 gadi. Ja persona zaudē KF pilsonību un iegūst citas valsts pilsonību, tad KF pensija tiek pārtraukta un var izskatīt tiesības uz Latvijas vecuma pensiju par visu Latvijas apdrošināšanas stāžu.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 54 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas