E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22075
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Reģistrējot saimniecisko darbību, pašam jāizvēlas arī nodokļu režīms

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. janvārī, 2021
Mareks

Labdien! Esmu izstrādājis lietotni mobilajam tālrunim un pārdodu to “Google Play Store” veikalā (“Android” lietotne). Katru mēnesi “Google” uz manu bankas kontu pārskaita naudu par manu lietotni. Tajā pašā laikā “Google” maksā par mani ienākuma nodokli katrā valstī. Lūdzu, pastāstiet, kurš nodokļu režīms man jāizvēlas un kādi nodokļi man jāmaksā, pamatojoties uz to, ka esmu lietotnes izstrādātājs un saņemu naudu par savu lietotni. Es nepiedāvāju nekādus citus produktus. Paldies!

A
atbild:
12. februārī, 2021
Lidija Dārziņa
LV portāls

Par fiziskās personas saimniecisko darbību ir uzskatāma jebkura darbība, kuras mērķis ir gūt peļņu un kura ir vērsta uz preču ražošanu, darbu izpildi, tirdzniecību un pakalpojumu sniegšanu par atlīdzību. Līdz ar to pirms saimnieciskās darbības uzsākšanas nodokļu maksātājam jāreģistrējas Valsts ieņēmumu dienestā (VID) kā saimnieciskās darbības veicējam.

Atbilstoši Latvijas nodokļu normatīvo aktu prasībām, reģistrējot saimniecisko darbību, ir jānorāda saimnieciskās darbības veikšanas vieta (pakalpojuma sniegšanas vietas adrese – struktūrvienība, izbraukuma pakalpojums vai deklarētā adrese).

Ja tiek gūti ienākumi, katram pašam ir jāizvēlas, kādā nodokļu režīmā viņš vēlas darboties. Jābūt informatīvam pamatam un aprēķiniem, lai šādu lēmumu pieņemtu.

Valsts ieņēmumu dienesta mājaslapā ir secīgi izklāstīta informācija “Pirmie soļi topošajiem uzņēmējiem” – gan par reģistrēšanos, gan nodokļu maksāšanu. Vēl papildus ir apkopota informācija saimnieciskās darbības veicējiem.

Ja ir neskaidrības ar reģistrēšanos un nodokļu piemērošanu, jautājumi par savu konkrēto biznesu jāuzdod VID, izmantojot konsultatīvo tālruni 67120000 vai VID EDS sadaļu “Sarakste ar VID”. Zvanot uz VID konsultatīvo tālruni, ikviens var saņemt arī personificētu konsultāciju, ja vien zvanot pieslēdzas VID EDS un nosauc tur redzamo kodu, norādīts VID informācijā par saziņu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas