E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22074
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1
1
1

Vai drīkst vadīt auto, kamēr vēl nav stājies spēkā tiesību liegums

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. janvārī, 2021
Sarmīte

Labdien! Sakarā ar ceļu satiksmes negadījuma vietas atstāšanu šobrīd ir piemērots administratīvais sods ar vadīšanas tiesību liegumu uz 6 mēnešiem. Ja policija man lēmumu ir izsniegusi 28.12.2020., bet 10 darba dienu laikā to ir tiesības pārsūdzēt, tad, cik saprotu, tiesības vadīt automašīnu 6 mēnešus stāsies spēkā pēc šīm 10 darba dienām. Bet vai šīs 10 darba dienas vēl varu vadīt automašīnu? Lēmuma sastādīšanas brīdī autovadītāja apliecība netika noņemta, tikai minēja, ka to var brīvprātīgi nodot CSDD. Tātad 10 darba dienas varu vadīt auto un pēc šīm dienām 6 mēnešus nevaru sēsties pie stūres? Vai tiesības ir obligāti jānodod, vai arī varu to nedarīt (un pēc tam, nokārtojot teorētisko eksāmenu, atkal varēšu tās izmantot)?

A
atbild:
07. janvārī, 2021

Saskaņā ar Administratīvās atbildības likuma 17. panta 1. daļu tiesību atņemšana ir personai piešķirto tiesību anulēšana, nosakot tai aizliegumu noteiktu laiku atkārtoti iegūt šīs tiesības. Ja personai tiesības nav piešķirtas, tiesību atņemšana izpaužas kā aizliegums noteiktu laiku iegūt šīs tiesības. Pēc tiesību atņemšanas termiņa beigām personai tiesības ir jāiegūst no jauna, ievērojot normatīvajos aktos noteikto tiesību piešķiršanas kārtību.

Saskaņā ar likuma 159. panta 1. daļu administratīvā pārkāpuma lietā pieņemtais lēmums stājas spēkā ar brīdi, kad beidzas termiņš tā pārsūdzēšanai un tas nav pārsūdzēts, bet, ja lēmums ir pārsūdzēts, – ar brīdi, kad sūdzība ir noraidīta.

Savukārt likuma 168. panta 1. daļa noteic, ka administratīvā pārkāpuma lietā pieņemto lēmumu persona var pārsūdzēt augstākai amatpersonai 10 darba dienu laikā no lēmuma paziņošanas dienas.

Kamēr lēmums par vadītāja tiesību liegumu nav stājies spēkā, jūs drīkstat vadīt transportlīdzekli.

Lēmuma spēkā stāšanās dienā (ja tas netiks pārsūdzēts) iestāsies jūsu vadītāja tiesību izmantošanas liegums, t. i., auto vadīt vairs nedrīkstēsiet.

Vienlaikus ar vadīšanas tiesību lieguma iestāšanos jūsu autovadītāja apliecība tiks atzīta par nederīgu: tas nozīmē, ka to izmantot turpmāk vairs nebūs iespējams.

Brīdī, kad beigsies noteiktais autovadīšanas lieguma periods, jums būs atkārtoti jākārto eksāmens CSDD un jāiegūst jauna autovadītāja apliecība.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas