E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22071
Lasīšanai: 3 minūtes

Valsts sociālie pabalsti māmiņai nerezidentei

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. janvārī, 2021
Līga

Esmu Latvijas pilsone, bet šobrīd nerezidente (nodokļus maksāju Honkongas SAR). Ar ģimeni plānojam atgriezties Latvijā š. g. jūnijā. Esmu stāvoklī ar otro bērnu. Vai man pienāksies jebkāda veida valsts pabalsti, ja bērns dzims Latvijā un tur arī paliekam uz dzīvi? Kas notiek, ja neesmu maksājusi sociālo nodokli Latvijai nu jau 6 gadus? Vai ir iespējams to sākt darīt tagad (no saviem līdzekļiem)? Un kā šos nodokļus labāk maksāt: ar bankas starpniecību? Vai arī jāvēršas kādā īpašā iestādē?

A
atbild:
07. janvārī, 2021

Tiesības uz maternitātes un vecāku pabalstiem ir sociāli apdrošinātām personām, t. i., darba ņēmējiem un pašnodarbinātajiem, par kurām ir veiktas vai bija jāveic valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas Latvijas Republikā, atbilstoši attiecīgajam apdrošināšanas veidam ne mazāk kā trīs mēnešus pēdējo sešu mēnešu periodā vai sešus mēnešus pēdējo 24 mēnešu periodā pirms mēneša, kurā iestājies apdrošināšanas gadījums. Pašnodarbinātajiem ir tiesības uz šiem pakalpojumiem, ja faktiski ir veiktas valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas.

Tas nozīmē: ja dienā, no kuras jums tiks izsniegta darbnespējas lapa B sakarā ar grūtniecības atvaļinājumu, jūs nebūsiet darba ņēmēja vai nebūsiet veikusi obligātās iemaksas kā pašnodarbinātā un jums LR nebūs nepieciešamā kvalifikācijas perioda, jums nebūs tiesību uz maternitātes pabalstu par grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma laiku un uz vecāku pabalstu.

Brīvprātīgi pensiju apdrošināšanai, invaliditātes apdrošināšanai, maternitātes un slimības apdrošināšanai un vecāku apdrošināšanai var pievienoties tikai  pašnodarbinātā laulātais, ja pastāvīgā dzīvesvieta ir Latvijas Republikā. Arī šajā gadījumā, lai iegūtu tiesības uz minētajiem pabalstiem, brīvprātīgajām iemaksām jābūt veiktām vismaz par trīs mēnešiem pirms mēneša, kurā sākas darbnespējas lapa sakarā ar grūtniecības atvaļinājumu.

Neatkarīgi no tā, vai esat sociāli apdrošināta vai ne, jums būs tiesības uz bērna piedzimšanas pabalstu un bērna kopšanas pabalstu.

Ja jums rodas vēl kādi jautājumi, lūdzu, sazinieties ar VSAA Pabalstu metodiskās vadības daļas vecāko eksperti Anitu Jaksebogu: anita.jakseboga@vsaa.gov.lv.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas