E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22068
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1
1
1

Uzturlīdzekļu apmērs bērna uzturam pēc viņa pilngadības sasniegšanas

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. janvārī, 2021
Samanta.

Labdien! Bērns ir pilngadīgs un mācās augstskolā (LVU klātienē). Vai man jāturpina maksāt uzturlīdzekļi 30% apmērā no minimālās algas? Iepriekš līdz 18 gadiem uz tēva kontu pārskaitīju 129 eiro, tagad, labprātīgi abpusēji vienojoties, uz meitas kontu, kaut arī viņa nav iesniegusi prasību par uzturlīdzekļiem. Vai nebūs tā, ka es maksāšu vēlreiz, ja meita pieprasīs tiesā uzturlīdzekļu piedziņu? Līdz cik gadiem man jāmaksā uzturlīdzekļi? Un kādā apmērā tas jādara pēc 18 gadu sasniegšanas, ja viņa mācās augstskolā klātienē un ja pašlaik esmu bez darba?

A
atbild:
08. janvārī, 2021
Ilona Barkovska
juriste

Saskaņā ar Civillikuma 179. panta pirmo daļu vecāku pienākums ir samērā ar savām spējām un mantas stāvokli uzturēt bērnu. Šis pienākums gulstas uz tēvu un māti līdz laikam, kad bērns pats var sevi apgādāt. Strīdus par uzturlīdzekļiem bērnam izšķir tiesa.

Bērns, kas ir sasniedzis pilngadību, ir tiesīgs pieprasīt uzturlīdzekļus savam uzturam no vecāka. Bet ar nosacījumiem, ka viņš nav vecāks par 24 gadiem, mācās vidējās vai augstākās mācību iestādes dienas nodaļā, pats sevi nevar apgādāt (piemēram, nestrādā algotu darbu, negūst ienākumus). Par bērna tiesībām uz uzturlīdzekļiem pēc pilngadības sasniegšanas var izlasīt portālā publicētajā atbildē šeit.

Vecāks var labprātīgi piekrist uzturēt pilngadīgu bērnu. Ja vecāks nepiekrīt, tad bērns ir tiesīgs vērsties tiesā ar prasības pieteikumu, kur viņam vajadzēs pierādīt prasījuma pamatotību.

Prasības apmierināšanas gadījumā uzturlīdzekļi tiesas ceļā ir piedzenami no attiecīgas prasības celšanas dienas, nevis par jebkādu iepriekšēju periodu. Vairāk par to var izlasīt portālā publicētajā atbildē šeit.      

Uzturlīdzekļus 30% apmērā no Ministru kabineta noteiktās minimālās mēneša darba algas saskaņā ar Ministru kabineta noteikumu Nr. 37 “Noteikumi par minimālo uzturlīdzekļu apmēru bērnam” 2.2. apakšpunktu maksā bērnam līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai. Pēc šī vecuma sasniegšanas minimālais uzturlīdzekļu apmērs pilngadīga bērna uzturam tiesību aktos nav noteikts. Puses par apmēru var savstarpēji labprātīgi vienoties. Ja tas nav iespējams, tad tas var tikt noteikts tiesas ceļā.

Par vecāka mantiskā stāvokļa ietekmi uz uzturlīdzekļu apmēru var izlasīt portālā publicētajā atbildē šeit.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 43 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas