E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22058
Lasīšanai: 2 minūtes

Pabalsti bērnu vecākiem – tēvam un mātei, kas nav nodarbināta

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. janvārī, 2021
Kristīne

Labdien! Vai bērna tēvs var saņemt vienreizējo piedzimšanas pabalstu 421,17 eiro, ja viņš ir darba attiecībās? Vai bērna tēvs drīkst iesniegt tuvākajā laikā iesniegumu par bērna vienreizējo piedzimšanas pabalstu pirms dzemdībām (mātes)? Vai bērna tēvs drīkst pieteikties arī paternitātes pabalstam pēc bērna piedzimšanas? Vai es kā māte, kura nav darba attiecībās, ik mēnesi drīkstu saņemt bērna naudu, ko maksā valsts 171 eiro? Paldies!

A
atbild:
11. janvārī, 2021
Zaida Kalniņa
LV portāls

Tiesības saņemt bērna piedzimšanas pabalstu ir visiem Latvijā pastāvīgi dzīvojošajiem Latvijas pilsoņiem, nepilsoņiem, ārvalstniekiem un bezvalstniekiem, kuriem piešķirts personas kods. Šo pabalstu izmaksā neatkarīgi no tā, vai pabalsta pieprasītājs ir vai nav darba attiecībās. Tiesības uz bērna piedzimšanas pabalstu loģiskā kārtā rodas tikai pēc bērna piedzimšanas.

Bērna tēvs, kas ir nodarbināts, ne vēlāk kā divu mēnešu laikā pēc bērna piedzimšanas ir tiesīgs izmantot paternitātes atvaļinājumu un saņemt paternitātes pabalstu. Paternitātes atvaļinājumu pieprasa pēc bērna piedzimšanas darba devējam, to apmaksā VSAA.

Latvijā pastāvīgi dzīvojošajiem Latvijas pilsoņiem, nepilsoņiem, ārvalstniekiem un bezvalstniekiem, kuriem piešķirts personas kods, valsts personai, kura kopj bērnu līdz divu gadu vecumam, ik mēnesi izmaksā bērna kopšanas pabalstu. Ja vecāks (jūs kā bērna māte) nav sociāli apdrošināta persona, tad bērna kopšanas pabalstu piešķir no bērna dzimšanas dienas datuma.

Pabalsta apmērs:

  • līdz bērna pusotram gadam – 171 eiro mēnesī;
  • no bērna pusotra gada līdz 2 gadiem – 42,69 eiro mēnesī.

Tāpat pēc bērna piedzimšanas tiek izmaksāts arī vienreizējais bērna piedzimšanas pabalsts. Var interesēties arī par pabalstu no savas pašvaldības.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 99 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas