E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22043
Lasīšanai: 3 minūtes

Persona nevar atrasties dienestā, ja ir izdarījusi tīšu noziegumu

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. janvārī, 2021
Kristaps

Labdien! Ir radies jautājums. Esmu pastrādājis noziedzīgu nodarījumu (16 gadu vecumā), un par to tika uzsākts kriminālprocess. Pēc neilga laika šis process tika izbeigts, pamatojoties uz Kriminālprocesa likuma 379. panta 2. daļu. Tālāk tiesa noteica audzinoša rakstura piespiedu līdzekli (uzvedības ierobežojumu): bija pienākums piedalīties sociālās korekcijas programmās. Arī pēc visa šī izpildīšanas policija bija ņēmusi mani uzskaitē ar kontroles karti. 18 gadu vecumā esmu automātiski noņemts no šīs uzskaites. Pēc vidusskolas vēlos stāties Valsts policijas koledžā, bet ir bažas par to, ka saņemšu atteikumu savas kriminālās pagātnes dēļ. Vai man šobrīd ir liegts stāties dienestā? Un kādi vispār man ir ierobežojumi pēc šāda stāsta?

A
atbild:
10. februārī, 2021

Atbilstoši Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu un Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonu ar speciālajām dienesta pakāpēm dienesta gaitas likuma (turpmāk tekstā – likums) 4. panta 4.1 un 4.2 punktam dienestā var atrasties persona, kura nav notiesāta par tīšu noziedzīgu nodarījumu, atbrīvojot no soda, vai persona, kura nav saukta pie kriminālatbildības par tīša noziedzīga nodarījuma izdarīšanu, izņemot gadījumu, kad amatpersona ir saukta pie kriminālatbildības, bet kriminālprocess pret to izbeigts uz reabilitējoša pamata.

Saskaņā ar likuma “Par audzinoša rakstura piespiedu līdzekļu piemērošanu bērniem” 4. pantu audzinoša rakstura piespiedu līdzekļus piemēro personām, kuras izdarījušas noziedzīgu nodarījumu un kuras tiesa atbrīvojusi no piespriestā soda, kā arī personām, kuras izdarījušas Krimināllikumā paredzētu nodarījumu, attiecībā uz kuru pieņemts lēmums par kriminālprocesa izbeigšanu un materiālu nosūtīšanu tiesai.

No iepriekš minētā iespējams secināt, ka kriminālprocesu pret nepilngadīgu personu iespējams izbeigt divos veidos:

Līdz ar to attiecībā uz konkrēto personu ir pieņemts lēmums par kriminālprocesa izbeigšanu uz nereabilitējoša pamata.

Ņemot vērā, ka likuma 4. panta 4.1 punkts noteic ierobežojumu stāties dienestā personām, kuras izdarījušas noziedzīgu nodarījumu un kuras tiesa atbrīvojusi no piespriestā soda, proti, sastādot notiesājošu spriedumu, uz personu nav attiecināms ierobežojums stāties dienestā.

Tomēr uz personu konkrētajā gadījumā varētu attiecināt likuma 4. panta 4.2 punktā noteikto ierobežojumu, ja personas izdarītais noziedzīgais nodarījums bijis tīšs. Proti, atbilstoši minētajai tiesību normai dienestā nevar atrasties persona, kura ir saukta pie kriminālatbildības par tīša noziedzīga nodarījuma izdarīšanu. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas