E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22039
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Procesa virzītāja tiesības izlemt lietas piekritību

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. janvārī, 2021
Olegs

Vai uzraugošajam prokuroram, lai kriminālprocesu pārsūtītu citai Valsts policijas struktūrvienībai, pamatojoties uz KPL 388. panta 5.1 daļu un 333.1 pantu, ir nepieciešams vērsties Valsts policijā ar iesniegumu atbilstoši Prokuratūras likuma 20. pantam un pieprasīt procesa virzītāja nomaiņu? Vai Valsts policijai ir juridisks pamats lemt par procesa virzītāja nomaiņu un kriminālprocesa pārsūtīšanu citai savai struktūrvienībai (piemēram, no rajona iecirkņa Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldei), nesaņemot attiecīgo prokurora iesniegumu atbilstoši Prokuratūras likuma 20. pantam?

A
atbild:
06. janvārī, 2021
Olga Lauva
juriste

Pamatojoties uz Kriminālprocesa likuma 388. panta piekto prim daļu, procesa virzītājam ir tiesības savas kompetences ietvaros jebkuru kriminālprocesu izņemt no vienas struktūrvienības un ar rezolūcijas veidā uzrakstītu rīkojumu nodot citai iestādes struktūrvienībai. Šī ir procesa virzītāja kompetence un tiesības, līdz ar to prokurora rezolūcija nav nepieciešama.

Savukārt Prokuratūras likuma 20. pants nosaka prokurora tiesības iesniegt rakstveida iesniegumu attiecīgajam uzņēmumam, iestādei, organizācijai, amatpersonai vai personai, ja nepieciešams pārtraukt nelikumīgu darbību, novērst šādas darbības sekas vai nepieļaut pārkāpumu.

Atbilstoši Prokuratūras likuma 21. pantam, ja prokurors ir konstatējis likuma pārkāpumu, kuram nav noziedzīga nodarījuma pazīmju, bet ar brīdinājuma, protesta vai iesnieguma palīdzību nav izdevies vai nav iespējams atjaunot likumību, viņš vēršas tiesā. Šādā gadījumā prokurors ir atbrīvots no valsts nodevas samaksas.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas