E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22024
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Mājoklis

Kā jāaprēķina izlietotā ūdens daudzums

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. decembrī, 2020
Agate

Lūdzu paskaidrot, kā saimniekam būtu pareizi jāaprēķina aukstā un siltā ūdens patēriņš 15 dzīvokļu mājā, kurā dzīvokļos nav ūdens skaitītāju. Pēc kādiem likumiem to aprēķina?

A
atbild:
29. decembrī, 2020
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Indra Dogādova, zvērināta advokāte

Saskaņā ar Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likuma 17.2 pantu dzīvojamās mājas īpašnieki nosaka metodiku, pēc kuras tiek aprēķināta un uzskaitīta katra dzīvokļa īpašnieka maksājamā daļa par dzīvojamās mājas uzturēšanai nepieciešamo pakalpojumu, ievērojot Ministru kabineta 2015. gada 15. septembra noteikumus Nr. 524 “Kārtība, kādā nosaka, aprēķina un uzskaita katra dzīvojamās mājas īpašnieka maksājamo daļu par dzīvojamās mājas uzturēšanai nepieciešamajiem pakalpojumiem”.

Ministru kabineta noteikumu Nr. 524 6. punkts paredz, ka daudzdzīvokļu ēkai kopumā piegādātā un novadītā ūdens daudzumu uzskaita ar komercuzskaites mēraparātu, lai iedzīvotāji par ūdenssaimniecības pakalpojumiem – ūdensapgādi un kanalizāciju – maksātu atbilstoši kopējam patērētajam ūdens daudzumam.

Ministru kabineta noteikumu Nr. 524 6.2. punkts nosaka mājas īpašnieku tiesības savu maksājamo daļu par piegādāto ūdeni noteikt, neizmantojot individuālos ūdens patēriņa skaitītājus dzīvokļos.

Ministru kabineta noteikumu Nr. 524. 7. punkts nosaka: ja netiek izmantoti individuālie ūdens patēriņa skaitītāji, maksājamo daļu par ūdeni var noteikt atbilstoši dzīvokļu skaitam vai atbilstoši dzīvojamās mājas īpašniekam piederošo dzīvojamās mājas domājamo daļu apmēram.

Tātad, lai aprēķinātu aukstā un siltā ūdens patēriņu dzīvojamā mājā, kurā nav uzstādīti individuālie ūdens patēriņa skaitītāji, nepieciešams komercuzskaites mēraparāta mērījumu sadalīt atbilstoši ēkā esošo dzīvokļu skaitam vai domājamo daļu apmēram.

Savukārt tarifu jeb samaksas likmi par 1 mpatērētā aukstā un siltā ūdens nosaka ūdenssaimniecības pakalpojumu sniedzējs attiecīgās pašvaldības administratīvajā teritorijā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas