E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22019
Lasīšanai: 3 minūtes
1
4
1
4

Vai drīkst veikt videonovērošanu, lai iegūtu pierādījumus par skolēna uzvedību

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. decembrī, 2020
Kristīne

Esmu skolotāja. Šogad uz mūsu skolu atnāca skolēns, kuram šī jau ir ceturtā mācību iestāde. Skolēna ienākšana klasē klases kolektīva uzvedību ir mainījusi uz slikto pusi. Jaunpienākušais skolēns dezorganizē klasi un mācību procesu (nepārtraukti “muļķīgā veidā” izdvešot dažādas skaņas, frāzes). Mācību stundu laikā ceļas augšā no savas vietas, pastaigājas pa klasi un uzbāžas klasesbiedriem, aizskar apkārtējos fiziski un emocionāli, izsakot dažādas piezīmes par citiem skolēniem un arī pedagogu. Klasē valda haoss, ne tikai pie viena skolotāja, bet pie visiem, kam ar šo klasi ir jāstrādā. Skolēni un pedagogi nevar veikt savus pienākumus šādos apstākļos. Vai skolotājs klasē notiekošo var uzfilmēt ar savu telefonu, pirms filmēšanas par to informējot skolēnus, lai tiktu vākti pierādījumi, kas parāda, kā šī skolēna uzvedība ietekmē mācību procesu? Protams, materiāls netiktu publiskots, tikai saglabāts kā apliecinājums.

A
atbild:
23. decembrī, 2020

Ņemot vērā, ka datu apstrādes (videofiksācijas) mērķis ir noteikts “pierādījumu vākšana”, t. i., Vispārīgās datu aizsardzības regulas 2016/679 6. panta f) apakšpunkta izpratnē (apstrāde ir vajadzīga pārziņa vai trešās personas leģitīmo interešu ievērošanai), paskaidrojam, ka pedagogs, pildot savus amata pienākumus, pārstāv nevis savas personīgās, bet gan izglītības iestādes intereses, tādējādi tas nav tiesīgs rīkoties un veikt jebkādas procesuālās darbības bez atbilstoša izglītības iestādes pilnvarojuma vai pienākumu apjoma, kas noteikts amata aprakstā, darba līgumā vai normatīvajos aktos.

Tā kā tiek plānots veikt nepilngadīgu personu uzvedības videofiksāciju, tās procesā var tikt aizskartas citu bērnu intereses, tādējādi šāda apstrāde būtu pieļaujama tikai ar attiecīgās izglītības iestādes atļauju, kā arī ar visu bērnu vecāku piekrišanu.

Cita starpā paskaidrojam, ka mērķi, ko jūs vēlaties sasniegt, veicot videofiksāciju, ir iespējams sasniegt citā veidā, t. i., veidā, kas nodrošina mazāku iejaukšanos citu fizisko personu (skolēnu) privātajā dzīvē.

Proti, jums ir iespēja vērsties pie savas izglītības iestādes vadības ar iesniegumu par attiecīgā skolēna izslēgšanu no šī izglītības iestādes, kā arī pieaicināt uz nodarbībām izglītības iestādes vadības pārstāvjus jūsu apgalvojumu apstiprināšanai. 

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas