E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22016
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Vai bioloģiskais dēls var pieteikties uz mantojumu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. decembrī, 2020
Maija

Labdien! Mans civilvīrs (laulība nav reģistrēta) vēlas manam dēlam novēlēt savu īpašumu. Esam kopā jau 20 gadus. Viņš manu dēlu ir uzaudzinājis. Savu bērnu viņam nav. Bet pēdējās dienās sociālajos tīklos viņu uzrunā kāds jauneklis, kurš apgalvo, ka pēc veiktajiem DNS testiem esot viņa dēls, kas bērnībā ir adoptēts, tagad dzīvo ASV un uzvārds ir cits. Jāpiebilst, ka šo cilvēku vīrs nav nekad redzējis un par viņa esamību nav zinājis. Vīra vecāki ir miruši. Vīram ir divas māsas. Kuru no mantošanas variantiem vīram izvēlēties, lai īpašums tiktu tikai manam dēlam un citi (māsas un iespējamais bioloģiskais dēls) uz to nevarētu pretendēt? Ko labāk un drošāk izvēlēties: testamentu, dāvinājuma līgumu vai kādu citu variantu? Vēlamies šīs lietas sakārtot jau tagad. Dzīvojam visi trīs blakus īpašumā, kurš pieder man.

A
atbild:
20. maijā, 2021
Latvijas Zvērinātu notāru padome
Meldra Kaļva, zvērināta notāre

Svarīgs aspekts šajā gadījumā ir īpašuma tiesību pārejas laiks, tas ir, civilvīra dzīves laikā vai pēc civilvīra nāves.

Ja īpašuma tiesību maiņu vēlas veikt civilvīra dzīves laikā, tad ir jāslēdz kāds no atsavināšanas līgumiem, tas ir, pirkuma līgums, dāvinājuma līgums, maiņas vai uztura līgums.

Ja jūsu dēls apņemas uzturēt jūsu civilvīru līdz viņa mūža galam, tad slēdzams uztura līgums.

Slēdzot dāvinājuma līgumu, jāņem vērā Civillikuma 1922. pantā noteiktais, ja dāvinājums izdarīts tādā apmērā, ka dāvinātāja neatņemamās daļas tiesīgajiem neatliek pat viņu neatņemamās daļas, tad viņi var prasīt no apdāvinātā, lai izdod viņiem šīs daļas.

Neatņemamās daļas tiesīgie ir laulātais un lejupējie, bet, ja nav lejupējo, kas pārdzīvojuši mantojuma atstājēju, tad laulātais un tuvākās pakāpes augšupējie radinieki.

Līdz ar to, ja vīrietis, kas dzīvo ASV, pierāda, ka ir civilvīra dēls, tad viņš varēs no dāvinājuma līguma izprasīt savu neatņemamo daļu.

Ja īpašuma tiesību maiņu vēlas veikt pēc civilvīra nāves, jāņem vērā tas, ka, mantojot pēc testamenta vai mantojuma līguma, arī piemērojamas Civillikuma 422. panta normas – neatņemamās daļas tiesīgie var prasīt viņiem pienākošos neatņemamo daļu.

Ja ir paredzēts celt prasību tiesā par paternitātes apstrīdēšanu, par šo jautājumu jau ir iepriekš sniegta atbilde LV portālā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas