E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22013
Lasīšanai: 2 minūtes

Kad maksā ģimenes valsts pabalstu

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. decembrī, 2020
Ralfs

Vai vecāks, kura bērns ir reģistrēts kā pašnodarbināta persona, joprojām saņem bērna pabalstu? Ja tiesības uz pabalstu pazūd un pabalsts netiek automātiski atteikts, kā atteikties no šī pabalsta?

A
atbild:
28. decembrī, 2020
Lidija Dārziņa
LV portāls

Jautājumā nav norādīts, par kādu pabalstu interesējaties. Ja jautājums ir par ģimenes valsts pabalstu, tad to vienam no vecākiem piešķir par katru ģimenē audzināmo bērnu no viņa viena gada vecuma sasniegšanas dienas līdz 15 gadu vecumam.

Ja bērns pēc 15 gadu vecuma sasniegšanas turpina mācīties vispārējās vai profesionālās izglītības iestādē, pabalstu turpina izmaksāt līdz 20 gadu vecuma sasniegšanai, ja jaunietis/te nav stājies laulībā.

Informāciju par to, ka bērns mācās, bērnam sasniedzot 15 gadu vecumu, kā arī turpmāk, Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) elektroniski saņem no Izglītības un zinātnes ministrijas. Ja VSAA no IZM saņem informāciju, ka bērns vairs nemācās (pats izstājies no skolas, atskaitīts no izglītojamo skaita vai atstājis skolu kāda cita iemesla dēļ), tad pabalsta izmaksa tiek izbeigta ar nākamā mēneša pirmo datumu, kas seko mēnesim, kurā bērns pārtraucis mācīties.

Tiesību aktos starp pabalsta izmaksas izbeigšanas iemesliem nav minēta situācija, ka tas notiek tāpēc, ka bērns patstāvīgi sācis gūt ienākumus. Ģimenes valsts pabalstu un piemaksas pie ģimenes valsts pabalsta piešķir saskaņā ar Valsts sociālo pabalstu likuma 6. pantu un 2009. gada 22. decembra Ministru kabineta noteikumiem Nr. 1517 ”Noteikumi par ģimenes valsts pabalstu un piemaksām pie ģimenes valsts pabalsta”.

Informācija par ģimenes valsts pabalstu un apmēra noteikšanu izklāstīta Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras mājaslapā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas